Svenska irritationen över nya beskedet: ”Johaug har inte dopat sig”

Fis har valt att överklaga Therese Johaugs dom. Därför riskerar norska skidstjärnan att få ett ännu längre straff. Det väcker nu irritation från svenskt håll.

I dag kom Fis, internationella skidförbundet, med beskedet att man överklagar domen på Therese Johaug. Nu ska ärendet tas vidare till idrottens skiljedomstol, CAS, och då riskerar norskan att bli avstängd ännu längre.

Torbjörn Nordvall, tidigare presschef för svenska skidlandslaget, är irriterad över det nya beskedet och väljer att försvara Johaug. Det här har gått alldeles för långt enligt honom.
– Hon har blivit ett offer för något skidpolitiskt spel. Hon har använt en läppkräm och det har man kunnat bevisa: Att det hon har fått i sig, det har hon fått i sig via salvan. I min värld har hon inte dopat sig, hon har varit oaktsam. Hon har dessutom fått tydliga instruktioner från förbundet att hon ska lyssna på sin läkare och det har hon gjort i det här fallet. De vill sätta dit henne för att hon inte har sett den där varningssymbolen och jag tycker att det har gått alldeles för långt. Hon har fått sitt straff, hon har blivit avstängd, hon missar mästerskap, hon missar intäkter och hennes varumärke har fått en törn, säger Nordvall till SportExpressen.
– Hur mycket ska ett misstag få kosta? Ska det kosta ett OS? Det vore fruktansvärt. Jari Isometsä fick två år för systematisk doping. Ska en försummelse få samma straff?

Nordvall ser det som att Fis vill sätta ett exempel genom behandlingen av Johaug. Han kallar det hela för ett justitiemord.
– De statuerar ett exempel, ett skräckexempel för att stävja dopingen. Men det blir för brutalt. Jag vill understryka att idrotten har ett system som man måste respektera, men likväl, det blir ett justitiemord. Uppsåtet finns inte där. Efter de två dagarna där man hade korsförhör med Johaug talade allt för att det var ett misstag, säger Nordvall till SportExpressen.

LÄS MER: Norsk ilska mot Sverige – efter Johaugs dom: ”Överraskande”.