Svenska expertens oro efter Sveriges historiska succé i skidskytte-VM – öppnar upp: "De måste göra något"

Svenska expertens oro efter Sveriges historiska succé i skidskytte-VM – öppnar upp: ”De måste göra något”

Sverige gjorde sitt bästa skidskytte-VM genom tiderna.
Och Norge var återigen dominanta och vann medaljligan.
Det gör svenske experten och förre landslagsåkaren Carl-Johan Bergman väldigt orolig.

Det blev en otrolig avslutning på skidskytte-VM för svensk del när båda guldmedaljerna på söndagen delades ut till svenskar. Sebastian Samuelsson överträffade alla förväntningar när han snuvade guldfavoriten Johannes Thingnes Bö på VM-guldet i masstarten.

Öberg VM-guld

Några timmar senare ville Hanna Öberg inte vara sämre och slog till med ett superlopp för att vinna sitt andra VM-guld i Oberhof. Öberg korades därmed till VM-drottningen och Sverige skrev även blågul idrottshistoria.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Hanna Öberg, skidskytte
230219 Hanna Öberg of Sweden celebrates with her medals after Women’s 12,5 km Mass Start during the IBU Biathlon World Championships on February 19, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0560

Aldrig tidigare har ett svenskt landslag vunnit så här många medaljer i skidskytte-VM. Sammanlagt blev det hela 11 medaljer för våra svenska hjältar men det räckte ändå bara till en andraplats i medaljligan.

LÄS MER: Sebastian Samuelssons underbara hälsning till hela Norge – kaxiga orden efter VM-succén: ”Nu är jag…”

Svenska oron

För återigen var det Norge som tog hem flest medaljer med sina 13 stycken och den stora VM-kungen blev så klart dominanten Thingnes Bö med tre individuella guldmedaljer och två stafettguld. Men bakom Sverige och Norge är det ett rejält glapp ned till trean på medaljlistan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
230219 Sebastian Samuelsson of Sweden poses with his gold medal after winning Men’s Mass Start during the IBU Biathlon World Championships on February 19, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0559

Där hittar vi Frankrike med bara fyra medaljer och totalt var det bara sex olika nationer som tog medalj under årets skidskytte-VM. Det gör svenske experten och förre landslagsåkaren Carl-Johan Bergman direkt oroad.
– Ja, jag börjar faktiskt bli lite orolig. Kanske inte det här VM:et, för vi har många nationer som är där och kämpar om det. Men Sverige och Norge har de största resurserna, Sverige och Norge har de största vallateamen. Och blir det nu fluorförbud på det här så tror jag avståndet mellan de bästa och sämsta lagen blir ännu större. Det har vi inte råd med. Förbundet, IBU, måste göra någonting, säger han till Radiosporten.

LÄS MER: Hanna Öbergs tårar efter mäktiga VM-guldet – avslöjar starka känslorna efter jättesuccén: ”Det var en kamp”

”Det är faran”

Radioexperten fortsätter sedan sin utläggning om skidskyttets framtid.
– Faran är att de som har bäst resurser har bäst skidor och så blir det ett väldigt stort gap mellan de medelnationer som inte har så mycket resurser. Då blir det de stora nationerna som alltid är på pallen och alltid åker bra. Men vi vill se en mångfald inom skidskyttevärlden, säger Bergman i sin analys.

Han lägger stor vikt vid större nationer som Tyskland, Frankrike och Italien som måste höja sig för att ge mer konkurrens i världstoppen.
– Absolut, vi vill finnas i hela Europa och alla nationer måste ha sina idoler. inte bara vi skandinaver, utan hela Europa är viktigt för skidskyttet, både för resurserna, för pengarna men också för att bli en stor sport, säger han till radiokanalen.

Vad tycker du om Sveriges storsuccé? Dela artikeln och säg din åsikt!