Svenska drömbeskedet i natt – stor vändning efter positiva coronatestet i Tour de Ski: ”Extra laddade nu”

Snabbtestet var positivt.
Men Linn Svahn har nu testats negativt för corona – och Sverige får delta som planerat i Tour de Ski-fortsättningen.
– Vi är extra laddade nu, säger längdchefen Anders Byström.

Sverige var länge tveksamma till deltagande i Tour de Ski, men efter att ha fått särskilda försäkringar om att arrangemanget och resandet skulle ske på ett smittsäkert sätt så valde man att åka. Man var dock noga med att poängtera att ett positivt coronafall i den svenska truppen skulle vara ett misslyckande.

Testades positivt

Det var därför många som i går, torsdag, höll andan då chockbeskedet kom att Linn Svahn, som inledde Tour de Ski strålande med vinst i de två första tävlingarna, testats positivt för virussjukdomen. Samtliga åkare gör så kallade snabbtest för att få hämta ut ackreditering, vilket ger inträde till skidarenorna, men där testades alltså Svahn – samt två åkare ur din finska truppen – positivt.

210104 Linn Svahn of Sweden in the mixed zone after a training session during Tour de Ski on January 4, 2021 in Toblach. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Åkare i det svenska landslaget som varit i Linn Svahns närhet sattes direkt i isolering, och många fruktade att hela det svenska landslaget skulle stoppas från fortsatt tävlande. Men sent på torsdagskvällen kom drömbeskedet som fick alla att andas ut.

Nya drömbeskedet

Efter att ha gjort ett så kallat PCR-test så kunde Svahn konstateras som negativ till smittan, och hon får således tävla vidare på fredagen, då det är 10 kilometer masstart.

– Vi trodde och hoppades att PCR-testet skulle vara negativt och klockan 22.30 kom beskedet som gör oss både lättade men också extra laddade för imorgon, säger Anders Byström, landslagschef.

Frida Karlsson, skidor
201219 Frida Karlsson efter en träningstävling den 19 december 2020 i Östersund. Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN / COP 222 / ER0018

Även de finska åkarna som till en början testades positivt har nu testats negativt.

– Vi kommer att agera i enlighet med instruktionerna från de lokala myndigheterna och Fis och fortsätta touren som planerat. Vi är ännu mer noggranna nu när det gäller smittskyddet. Vi vill tävla till fullo under de sista tre dagarna av Tour de Ski och hoppas att vi får möjlighet att fokusera på idrotten framöver, säger landslagets tränare Teemu Pasanen, enligt Aftonbladet.

LÄS MER: Frida Karlssons klockrena svar på Instagram – efter otäcka skadesmällen på hotellrummet

Få våra nyhetsbrev!