Svenska drömbeskedet efter avhoppet i världscupen: Deltar nu i Tour de Ski – tack vare speciallösningen(!)

Sverige hoppade av världscupen i Davos och Dresden.
Men nu kommer beskedet: Det blir deltagande i Tour de Ski.
– Det är en liten flygplats i Schweiz som håller öppet så att vi kan vara helt själva där, säger längdchefen Anders Byström till Aftonbladet.

Det hann bara bli en världscuptävling i längdskidor i år innan fullt kaos utbröt, med de skandinaviska länderna i centrum. Premiärhelgen i Ruka bjöd på stor dramatik, och en stor svensksuccé sett till placeringar och pallplatser, men alla var inte nöjda med hur arrangemanget såg ut.

”Förstår att frågan kommer…”

Efteråt var framför allt Norge kritiska till hur tävlingarna sköttes sett till avståndstagande och ur smittspridningssynpunkt. Dagar efter meddelade man att man hoppar av de återstående världscuptävlingarna fram till nyåret, och att man inte heller kommer ställa upp i Tour de Ski, som har start på nyårsdagen.

Charlotte Kalla, skidor
200921 Charlotte Kalla poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges skidlandslag den 21 september 2020 i Sollefteå. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / NJ0005

Sverige har, likt Norge och Finland, ställt in sitt deltagande i världscupen för de kommande två helgerna (Davos, Schweiz, och Dresden, Tyskland), men meddelar nu att man kommer till Tour de Ski.

– Jag förstår att frågan kommer, varför kan vi inte åka ner till Schweiz redan nu? Men när vi gjorde värderingen för två veckor sedan hade vi reguljärflyg bokat och hotell bland alla andra. Och så behövde en del detaljer åtgärdas från tävlingarna i Ruka. Nu får vi se om det fungerar bättre innan vi åker ner, säger längdchef Anders Byström till Aftonbladet.

Speciallösningen i Schweiz

Byström menar att Sverige kan ställa upp tack vare att förutsättningarna att undvika smitta helt enkelt är bättre – och att man lovats ensamhet.

– Vi har fått en bra offert och får åka så nära som möjligt där vi ska bo. Det är en liten flygplats i Schweiz som håller öppet så att vi kan vara helt själva där. Vi landar och åker rakt till hotellet, säger Byström.

Frida Karlsson, skidor
201122 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, efter skidloppet över 10 km fristil den 22 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0049

Förbundet förlorar mycket pengar i år, men Byström menar ändå att speciallösningen är värd det.

– Det kostar litegrann. Men marknadsmässigt är det viktigt att vi syns också. Vi får ta den smällen. Vi är ju inte iväg nu, så vi har sparat litegrann på det, säger han.

LÄS MER: Enorma pengaregnet för systrarna Öberg – så otroligt mycket har de kört in på bara två tävlingshelger

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!