Svenska domen för skid-VM – expertens ärliga ord om blågula guldchanserna: ”Det skulle kunna bli…”

Skid-VM i Planica kan bli en rejält stor guldfest för Sverige.
Det anser svenska skidexperten Anna-Karin Strömstedt.
– Ebba och Frida är guldfavoriter i alla distanstävlingar som de ställer upp på, säger hon till DN.

Svenska medaljrekordet ligger på nio stycken från hemma-VM i Falun 2015 då det blev två guld, fyra silver och tre brons. Men flest guldmedaljer i ett mästerskap bärgades 1987 då legendarerna Thomas Wassberg, Gunde Svan och Billan Östlund vann totalt 3 VM-guld.

Sverige favoriter

Nu kan båda rekorden ryka när det är dags för Sverige att jaga medaljer under skid-VM 2023 i slovenska Planica. Svenska tv-experten och förre längdåkaren Anna-Karin Strömstedt förbereder sig för sitt första skid-VM för Viaplay och har höga förväntningar på det svenska landslaget.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, Ebba Andersson, skidor
221127 Frida Karlsson of Sweden and Ebba Andersson of Sweden celebrate after competing in the women’s 20 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup on November 27, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0045

Hon tippar nu så mycket som hela sex guldmedaljer till Sverige om allt vill sig väl. Där Sverige är favoriter i samtliga lopp på damsidan under mästerskapet.
– Ja, det skulle jag säga. Ebba och Frida är guldfavoriter i alla distanstävlingar som de ställer upp på, och i sprint är Sverige bäst. Det är ju bara så. I stafetterna är Sverige också favorit. Det skulle kunna bli väldigt många guldmedaljer, säger Strömstedt i en intervju med Dagens Nyheter.

LÄS MER: Petter Northugs helfräcka plan i VM – vill värva över svenske stortalangen till Norge(!): ”Nya sprintkungen”

Alla guldchanser

Tv-experten tror att Jonna Sundling vinner VM-guld i sprint, Frida Karlsson tar guldet i skiathlon, Ebba Andersson bärgar guldmedalj i 10 km fritt, Karlsson tar sitta andra VM-guld i tremilen och att Sveriges damlag vinner både sprintstafetten och det stora stafettloppet med. Den nyvunna dominansen för Sverige beror främst på att skiddrottningen Therese Johaug lämnat ett stort tomrum efter sig i norska skidlandslaget och att ryska åkare har uteslutits helt från skid-VM.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonna Sundling, skidor
221216 Jonna Sundling, Piteå Elit SK, efter damernas sprint final under Ford Smart Energy Cup i skidor den 16 december 2022 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0117

Men det finns ändå en viss konkurrens till svenska damerna, som inte ska vara alltför självsäkra på VM-guldregn.
– De norska damerna har åkt mycket bättre än jag trodde att de skulle göra. Flera av dem, till exempel (Anne Kjersti) Kalvå, kommer att vara med och hota om medaljer och kanske till och med guld. Finlands (Kerttu) Niskanen är, tillsammans med Frida och Ebba, favorit på 30 kilometer klassiskt. Så det finns många utmanare, det är absolut inte så att Sverige kommer åka dit och bara ta hem de här guldmedaljerna. Allt måste klaffa, säger Anna-Karin Strömstedt i intervjun.

LÄS MER: Frida Karlssons urstarka reaktion på Therese Johaugs nya roll – med ett helt klockrent skämt: ”Jag hoppas bara att…”

På herrsidan förutspår Viaplay-experten att det kommer bli norsk dominans på pallplatserna men att det finns några medaljchanser för svenskarna också. Där det finns läge för stjärnskottet Edvin Anger i sprinten och William Poromaa på 15 km fritt samt båda stafetterna.
– Herrarna har en möjlighet att ta medalj på stafett, sprintstafett och går det riktigt bra så hoppas jag även på två individuella medaljer. Har William Poromaa dagen så kan han vara på pallen, och även Calle Halfvarsson. Sen ska det bli otroligt spännande att se vad Edvin Anger kan göra i sprint, och han blir även en viktig kugge i stafettlaget, slår Strömstedt fast för dagstidningen.

Hur tror du det går för svenska landslaget i skid-VM? Dela artikeln och säg din åsikt!