Succésvenskan Linn Svahn stödjer kritiken mot skidförbundet: ”Det känns oansvarigt”

Sebastian Samuelsson har kritiserat det, Therese Johaug också.
Nu är det dags för Linn Svahn att gå emot Fis beslut.
– Jag hade kunnat tänka mig att se ett annat upplägg, säger succésvenskan till SVT Sport.

Snart inleds ännu en ny skidsäsong och årets kommer att bli väldigt speciell på grund av coronapandemin. Förberedelserna har också varit extra långa då senaste skidsäsongen fick avslutas i förtid på grund av virusets enorma utbrott i våras.

Kritik mot Fis

Den här vintern ska världens längdåkare göra upp under 41 tävlingsdagar i åtta olika länder. Men upplägget har kritiserats från flera olika håll efter höstens andra våg av coronapandemin.

Linn Svahn, skidor
200921 Linn Svahn poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges skidlandslag den 21 september 2020 i Sollefteå. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / NJ0005

Svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson är en av de kritiska som har höjt rösten mot Internationella skidförbundet, Fis.
– Jag tror inte att de kommer kunna behålla det och om de gör det så känns det oansvarigt, om jag ska vara helt ärlig. Där har IBU varit mycket, mycket smartare, sa han i en intervju med nyhetsbyrån TT nyligen.

Även norska storstjärnan Therese Johaug har varit öppet kritisk mot hur Fis tävlingsprogram för världscupen är utformat. Nu får de även stöd av svenska stjärnskottet Linn Svahn.

Svahn stödjer

20-åringen var förra säsongens stora utropstecken när hon överraskade alla och vann hela sprintcupen. Nu ger hon sig också in debatten om världscupprogrammet.
– Jag har ju hört och sett alla som har kommenterat Fis beslut att följa ursprungsplanen, och jag kan delvis hålla med i kritiken. Nu har vi ju haft ett ypperligt tillfälle att försöka förändra Fis upplägg med att vara runt på en massa olika orter under en väldigt kort tid, och det kommer ju vara stor belastning och en väldigt stor apparat för att få det att fungera, säger hon i en intervju med SVT Sport.
– Så jag hade kunnat tänka mig att se ett annat upplägg för en bättre hållbarhet för hela cirkusen.

Linn Svahn, skidor
200304 Linn Svahn of Sweden celebrate on the podium after in the women’s sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on March 4, 2020 in Drammen. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Svahn har också en egen lösning på problemet för att minimera resandet för alla längdåkare kommande säsong.
– Jag tror ju på att man ska försöka minska resandet, att man ska befinna sig i ett land en längre tid och köra mer ”blocktävlingar”.

Kommande skidsäsong är förväntningarna på Linn Svahn väldigt höga att fortsätta bygga på sin succésäsong senast. Det stora målet är sedan hennes allra första skid-VM på seniornivå när VM i Oberstdorf, Tyskland, väntar i början av 2021.

LÄS MER: Norska legendarens mäktiga hyllning till Frida Karlsson – och häftiga domen om framtiden: ”Kommer bli bäst!”

Få våra nyhetsbrev!