Stora revanschen efter 10 år – nu får Sverige både OS- och VM-medalj: ”De som fuskat ska åka dit!”

Skidskytten Jevgenij Ustjugov fälls för dopning.
Det ger Sveriges skidskytteherrar ett OS-brons och ett VM-brons.
Någonting som gläder Björn Ferry.

Redan i vintras började den utdragna affären, om huruvida Jevgenij Ustjugov faktiskt var dopad under början av 10-talet, och om han i sådana fall bör straffas i efterhand för det. Nu har Cas, idrottens skiljedomstol, fastställt att så var fallet.

Får nya medaljer

Det betyder att alla hans resultat från 2010 till 2014 stryks – vilket leder till en stor revansch för Sverige. Det svenska skidskyttelandslaget för herrar kom nämligen under OS 2010, och VM 2011, fyra i stafetterna.

100216 OS 2010, Skidskytte, Jaktstart, herr: Björn Ferry, Sverige (OS-Guld, Guld, Jubel, Medalj) © Bildbyrån

Ryssland befann sig vid båda tillfällena topp tre, och då Ustjugov var en del av laget bägge gångerna så stryks nu alltså resultatet. Det gör att Sverige puttas upp till en tredjeplats under såväl OS i Vancouver, och VM i Chany-Mansijsk, och därmed får två nya medaljer.

ANNONS: Hos Unibet får man nu 100 kr extra att spela för vid första insättningen! Klicka här för att öppna ett konto och ta del av 100 kronor extra vid din första insättning hos Unibet.

”Tycker det är bra”

Det bekräftar nu även det internationella skidförbundet.

– Sverige kommer att få brons om den här domen står sig, säger Olle Dahlin, som är ordförande för förbundet, till SVT.

Björn Ferry, skidskytte-VM
171203 SVTs expertkommentator Björn Ferry under damernas världscupspremiär i jaktstart den 3 december 2017 i Östersund. Foto: Tobias Nykänen / BILDBYRÅN / kod TN/ Cop 171

Sveriges lag då bestod 2010 av Fredrik Lindström, Carl Johan Bergman, Mattias Nilsson och Björn Ferry. Året därpå hade Magnus Jonsson tagit Mattias Nilssons plats. Redan i vintras, när diskussionen kring Ustjugov uppstod, så var Ferry tydlig med vad han tyckte om situationen.

– Det är lagframgångar vi har blivit rånade på. Jag tycker det är bra. De som har fuskat ska åka dit, de ska aldrig känna sig säkra. Även om det nu snart har gått tio år sen OS i Vancouver, så tycker jag det är rätt, sa Ferry, som numera är expert inom just skidskytte, till SVT då.

LÄS MER: Jättevändningen: Nu kan Northug och Björgen göra sensationell comeback: ”Det hade varit otroligt”

Få våra nyhetsbrev!