Stora kritiken mot Petter Northug i Norge – efter klädvalet som expert i tv: ”Det är skamlöst”

Han är en hyllad expert i norsk tv.
Men nu sågas även Petter Northug – för sina kläder.
– Det är skamlöst, säger medieexperten Trygve Aas Olsen.

Petter Northug är en av skidvärldens största och under slutet av hans karriär var han den tveklöst största profilen, och rubrikerna kring honom ville aldrig ta slut. Northug vann mängder av mästerskapsmedaljer, och var dessutom inte sen med att komma med utspel och påhopp på rivaler, och då framför allt mot svenskar.

Stor kritik

Efter den aktiva karriären har Northug haft det tyngre personligt, då han bland annat åkt dit för rattfylleri, och i samband med det medgav han även att han hade problem med missbruk, som han senare sökte hjälp för. I dag mår Petter Northug bättre, och under vintern har han klivit som expert i norska TV2. Där har han hyllats för sina utlåtanden, men nu kommer även kritik.

Foto: Skärmdump/TV2

Under årets Tour de Ski har nämligen Northug stått i allra bästa sändningstid, pyntad med kläder från sitt eget klädmärke. Jacka, mössa, handskar och till och med glasögon har alla varit från märket ”Northug”, vilket nu möts av kritik.

– Det är synd, för det ger intrycket att om man har tur och hamnar i tv, så kan man skamlöst använda den rollen för att marknadsföra sina egna produkter, säger Trygve Aas Olsen, mångårig norsk journalist som nu är medieexpert, till norska Klassekampen.

Kanalens svar

Olsen menar dessutom att Northug strider mot Norges pressetiska regelverk.

– Är det så bra att en längdexpert står framför kameran i eget klädmärke? Om Northug är en redaktionell medarbetare i TV2, så ska han vara medveten om reglerna. Det innebär bland annat att han inte kan utnyttja sin position till att dra privata fördelar av det, säger han.

220102 Former skier Petter Northug after a training during Tour de Ski on January 2, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Från TV2:s sida menar man dock att det finns avtal med Northug som gör att han får ha på sig sitt eget klädmärke, men ikonen har även haft andra reklam-föremål på sig, som till exempel en Red Bull-mössa – vilket inte är tillåtet.

”Petter Northug i Petter Northug-kläder är innanför regelverket, men Northug med Red Bull-logotyp är det inte. Vi har pratat med honom om detta, och gjort det klart att det inte funkar. Detta är Petter helt införstådd med”, säger TV2:s sportredaktör Vegard Jansen Hagen.

LÄS MER: SVT-expertens hårda utspel – sågar förklaringen bakom Charlotte Kallas OS-plats: ”Där platsar hon inte”

Få våra nyhetsbrev!