Stora glädjebeskedet: Svenske OS-hjälten med på skid-VM

Johan Olsson skulle endast hjälpa till som tränare och resurs på hemmaplan.
Men nu kommer et riktigt glädjebesked.
Den forna OS-hjälten följer med på flera av landslagets tävlingar i vinter – och till skid-VM

Efter fjolårssäsongen valde Johan Olsson att lägga ner skidkarriären. 38-åringen har en lång och framgångsrik karriär i ryggen med totalt 14 mästerskapsmedaljer varav två OS-guld.

Tillbaka i landslaget

Men bara ett år efter karriärens slut gjorde han comeback, men då som tränare. När ledarstaben presenterades i våras stod det klart att Olsson var tillbaka i längdlandslaget.

Foto: Bildbyrån

Svensken skulle framför allt vara en resurs på hemmaplan och hjälpa till med träning.
– Jag kommer att vara med på många läger, men min viktigaste roll egentligen är att man kan bidra med helheten och vara en resurs hemma så att man får kontinuitet, sa Olsson då till Sportbladet.

Det svenska landslaget laddar nu inför den traditionsenliga säsongsstarten i Bruksvallarna om några veckor. Johan Olsson skulle som sagt vara med på hemmaplan, men nu har planerna ändrats.

Följer med till VM

Sportbladet skriver att landslagsledningen har ändrat i programmet och att Olsson kommer följa med ut på tävlingar. Allra först blir premiären i finska Ruka.
– I hans roll att vara med och utveckla unga individer så är det viktigt att han får se dom i tävling också. Det rör sig om ett par helger per säsong. En mästerskapsuppladdning kanske kan vara aktuellt också och en del av VM. Han kommer att vara med där, sa förbundskapten Rikard Grip nyligen till Sportbladet.

Foto: Bildbyrån

Men det blir inte bara i världscupen Olsson kommer finnas som resurs. Planen är att han även åker med till VM i Seefeld i februari, framför allt under den senare delen då merparten av distansloppen avgörs.

OS-hjälten har tidigare varit känd för att spetsa formen till stora mästerskap. Det ska i sin tur kunna hjälpa övriga åkare där han kan agera bollplank och hjälpa till med allt från uppladdningar till teknik.
– Det är inget att sticka under stol med, de flesta som följt min karriär vet att jag var duktig på mästerskapen och hade strategier. Antagligen var de bra, jag lyckades på många mästerskap. Jag känner själv att min tyngd och tonvikt kommer att ligga kring VM.  Med struktur, med analys av allt från terräng till sätt att åka. Jag kommer att vara noggrann inför VM, säger Johan Olsson till Sportbladet.

Välkomnar upplägget

Jens Burman är en av de åkarna som ser positivt på förändringen.
– Om det är något man är osäker på så kan man fråga honom, även om alla har sitt eget upplägg inför ett mästerskap och sitt eget sätt att ladda. Det kan vara positivt inför ett mästerskap, så man har ögon vid sidan av som kan se att man fortfarande håller kvar tekniken, säger han till Sportbladet.

Foto: Bildbyrån

Världscuppremiären i finska Ruka hålls helgen 24-25 november. Därefter väntar två tävlingshelger i Norge, varav en i klassiska Lillehammer.

Dela för att hylla vår svenska skidhjälte Johan Olsson!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/KS6SekViAo5a8YenXsZh8d-qtJ6QjoRd6obSs4RBxreyaOT5kf5FzpuyX6MX1XWm?autoplay=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Norska mardrömmen inför premiären: Therese Johaug separeras från lagkamraterna

Norska rivalens utspel mot Stina Nilsson – lämnar stenhårt löfte till svenskorna

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);