
Ingemar Stenmark var blyg och tillbakadragen.
Det är bilden svenska folket alltid haft om ikonen.
Men hur sant var det egentligen?
Många år efter att Stenmark avslutat karriären avslöjades bluffen.
Ingemar Stenmark är en av svensk idrotts allra största någonsin. Med sina 86 världscupsegrar var han en pionjär inom alpin skidåkning, och han var till och med så överlägsen att reglerna inom sporten tvingades skrivas om för att andra skulle ha en chans att slå honom i den totala världscupen.
Vid sidan av idrotten blev Stenmark snabbt en av de mest folkkära idrottarna i Sverige. Han var den blyga, introverta killen som helst höll sig i bakgrunden, och som ogärna stack ut på något sätt alls. Men var den bilden verkligen helt sann? Det stämde visserligen att han hade integritet, men bilden var grovt överdriven, åtminstone enligt Ulf Stenberg, tidigare sportjournalist och presschef åt Stenmark.
Bluffen om Ingemar Stenmark
Stenberg var på plats under 71 av Stenmarks 86 världscupsegrar, och i en bok som släpptes i samband med Stenmarks 60-årsdag avslöjade han att det var ett medvetet val att måla bilden av Stenmark i media som så enotm introvert.
”Ingemar gav mig frihet under ansvar och i praktiken blev det ofta så att jag på presskonferenserna lockade fram de citat jag redan hade lämnat till tidningarna. Visst handlade det om ett uppenbart fejkande, men vi var båda införstådda med överenskommelsen” skriver Stenberg i boken, enligt Aftonbladet.
LÄS MER: Ingemar Stenmarks ärliga ord om det klassiska citatet
Ulf Stenberg är i boken självkritisk till hur ”snedvridet” allting kring Stenmark var på den tiden.
”Finns det någon som inte begriper att Ingemar 2016 fortfarande känner sig obekväm med den mytiska bilden från 1970-talet?”, skriver han, och fortsätter:
”Med facit i hand byggde lagledningen upp en isolerande mediamur runt honom, som i kombination med Ingemars lågmälda och tillbakadragna personlighet skapade en Greta Garbo-myt och stängde in nationalhjälten i den oönskade rollen som helgonlik ikon.”
I själva verket var Stenmark, enligt Stenberg, i stort sett som vem som helst. Han kunde, precis som alla andra, brusa upp, köra för fort, dricka rödvin och fuska i kortspel.
”För att slippa plågas av dåligt samvete informerade jag Ingemar efteråt, vilka åsikter han förde fram i tidningarna som redan var på väg att tryckas. Han hade aldrig något att invända och skämtade bort min lätta ångest med ’du vet ju ändå vad jag tycker’”, skriver han i boken.
LÄS MER: Ingemar Stenmarks största merit under skidkarriären