Stoppas av landslaget – trots stora succén: ”Det är vår policy”

William Poromaa, 18, är en av Sveriges största skidtalanger – och övertygade i säsongspremiären i Gällivare.
Men under säsongen stoppas han i världscupen – precis som hans flickvän, Frida Karlsson, gjorde förra året.
– När Frida inte fick åka världscup, då blev det lite konstigt med tanke på hur bra hon var. Men… jag tror det kan vara bra för min del, säger han till Expressen.

William Poromaa har höga förväntningar på sig inför den kommande säsong. Och i premiären i Gällivare så levererade han direkt.

”Största vi har”

18-åringen vann 10 kilometer fristil för juniorer överlägset, hela 30 sekunder före tvåan. I morgon, när det är tio kilometer klassiskt, så kliver superlöftet över och tävlar mot seniorer.

190317 William Poromaa of Sweden in the Men’s cross-country skiing 15km classic technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on march 17, 2019 in Falun. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Landslagschefen Lars Selin var, efter fredagens stora succé, mäkta imponerad.

– Han är det största vi har av de killar som kommer underifrån och han bekräftade ju det i dag. William sticker ut, säger han till Expressen.

Stoppas av policyn

Men William Poromaa kan, succén till trots, inte räkna med någon start i världscupen under säsongen. På grund av en policy hos landslaget så ska juniorer inte tävla i världscupen förrän man deltagit i JVM.

– Den policy vi har för våra juniorer är att JVM ska vara det stora målet. Och att man inte åker världscupen innan dess. Så nej, det är inte aktuellt, säger Lars Selin.

191122 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, efter skidloppet över 10 km fristil vid Gällivarepremiären den 22 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

William Poromaa är sambo med Frida Karlsson, som numera är en världsåkare efter stor succé i VM, men som förra året stoppades i världscupen av samma policy.

– När Frida inte fick åka världscup, då blev det lite konstigt med tanke på hur bra hon var. Men… jag tror det kan vara för för min del, att ha fokus på det som är mitt mål, alltså JVM, och inte sticka i väg på andra saker, säger Poromaa.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

View this post on Instagram

En vanlig måndagkväll i SolleC🤠

A post shared by Frida Karlsson (@fridakarlsson) on