Stjärnornas öppna besvikelse – riktar nu stor kritik mot egna landslaget: ”Jag blev chockad”

Personalomsättningen har varit stor.
Nu riktar Charlotte Kalla stor kritik mot landslaget.
– Han har lite att vinna tillbaka i förtroende, säger stjärnan om förbundsdirektören Ola Strömberg.

Svensk längdskidåkning blomstrar, och i spåren ser framtiden lysande ut med flera unga stjärnor som redan etablerat sig i den absoluta världstoppen. Åkare som Frida Karlsson och Ebba Andersson har redan gjort rejäla avtryck i världscupen och VM, och på herrsidan finns viss optimism efter några tunga år.

Kallas kritik

Men allt är inte frid och fröjd i landslaget. De senaste åren har kritik varit kraftig från åkarna angående den höga personalomsättningen, med ledare och högt uppsatta som fått sparken eller plötsligt valt att lämna. Längdchefen Daniel Fåhraeus hyllades för sitt jobb och hade bara varit på tjänsten i cirka 18 månader innan han i somras valde att hoppa av.

Charlotte Kalla, skidor
201219 Charlotte Kalla inför en träningstävling den 19 december 2020 i Östersund. Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN / COP 222 / ER0018

Charlotte Kalla beskriver nu det beskedet som ”en chock”.

– Jag blev chockad. Vi har väl förstått att han fick ett erbjudande hemma i Piteå, men det kändes som att man stoppar mitt i en process som varit så himla bra. Han har genomfört så otroligt mycket på kort tid och jag såg fram emot värdegrundsarbetet som genomsyrar hela förbundet och som har givit så bra respons från flera håll. Det känns som att vi blivit större ett sätt, det har blivit mycket mer transparens och en grund att bygga på, säger hon till Aftonbladet.

”Skakigt just nu”

Charlotte Kalla menar att problemen funnits i två års tid, sedan den förre längdchefen Jonas Peterson fick lämna efter kort tid på jobbet. Det var förbundsdirektören Ola Strömberg som tog det beslutet, och efter att flera tunga pjäser lämnat landslaget så är Kallas förtroende för Strömberg inte direkt skyhögt.

– Han har lite att vinna tillbaka i förtroende efter att både Daniel och Jonas slutat, säger Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla, skidor
200214 Charlotte Kalla of Sweden is being interviewed during a press meeting ahead of the Ski Tour 2020 on February 14, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_506

Även Oskar Svensson, från herrlandslaget, är kritisk.

– Just nu är det skakigt. Jag ska inte säga att förtroendet är noll, men han har verkligen pressen på sig att lösa detta på ett bra sätt, säger han.

LÄS MER: Charlotte Kallas kryptiska besked – vill inte svara på frågan: ”Det får vi ta sen…”

Få våra nyhetsbrev!