Stjärnornas kritik – efter stora förändringen i världscupen: ”Det är konstigt”

Världscupen i skidskytte görs om.
Då är flera stjärnor kritiska.
– Det blir lite konstigt, säger Sebastian Samuelsson till SVT.

Nästa säsong gör Stina Nilsson inträde i världscupen i skidskytte. Men det blir inte den enda stora förändringen som åkarna och tv-tittarna får vänja sig med.

”Är lite konstigt”

I helgen presenterade nämligen det internationella skidskytteförbundet programmet för kommande säsong – och då med en stor förändring. En helt ny gren – supersprint – gör nämligen entré, och avgörs via kval och final, likt en sprint i världscupen i längdskidor.

Sebastian Samuelsson, skidskytte-VM
200213 Sebastian Samuelsson of Sweden ahead of the mixed relay during the IBU Biathlon World Championships on February 13, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88107

Grenen i sig har testats på mindre tourer förut, men flera åkare är nu kritiska mot att den enda gången under säsongen som grenen tar plats är under avslutningshelgen i Holmenkollen.

– Jag kan väl tycka att det blir lite konstigt att kasta in det i en avslutning när världscupen och allt ska avgöras. Att det då är en disciplin som inte har körts på VC-nivå förut blir konstigt. Det blir en disciplin som blir väldigt tajt och det kommer bli mycket större risk för vurpor och stavar som går av och sånt. Det hade varit tråkigt om sådana grejer ska avgöra en total världscup, säger Sebastian Samuelsson till SVT.

”Kan bli avgörande”

Jesper Nelin håller med.

– Det kan ju bli väldigt avgörande i totala världscupen, så det är ju lite konstigt. Det hade kanske varit bättre om det hade körts mitt i säsongen, säger han till Aftonbladet.

Sebastian Samuelsson, skidskytte-VM
200216 Sebastian Samuelsson of Sweden after the men’s 12,5 km pursuit during the IBU Biathlon World Championships on February 16, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88114

De båda är dock, i övrigt, positiva till grenens inträde.

– Jag tycker det är ett steg i utvecklingen att göra skidskyttesporten mer intressant och allt det där. Men jag hade hellre sett den en premiärhelg eller att man provat den tidigare innan den fått så stor betydelse, säger Samuelsson.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!