Stina Nilssons varma ord – efter nära vännens enorma succé i världscupen: ”Börjar gråta när jag tänker på det”

Johanna Skottheim har gjort braksuccé i årets världscup.
Det får nära vännen Stina Nilsson att jubla.
– Jag börjar nästan gråta när jag tänker på hur hon har stöttat mig, säger hon till Expressen.

Inför den nya skidskyttesäsongen så handlade det mesta av snacket om hur mycket Hanna Öberg utvecklats, om lillasyster Elvira skulle vara redo att utamna – eller hur stora kliv Stina Nilsson hunnit ta sedan bytet av idrott. Men lika stort intresse var det inte riktigt kring Johanna Skottheim.

Gjort stor succé

Skottheim har fått ett enormt genombrott under året, och har levererat bra insatser på rad. Hon har dessutom hunnit med att ta sin allra första pallplats i karriären, då hon kom trea i premiärhelgens distanslopp i Kontiolax.

Johanna Skottheim, skidskytte
201206 Johanna Skottheim of Sweden after the Women 10 km Pursuit during the IBU World Cup on December 6, 2020 in Kontiolahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0015

Skottheim har sedan flera år tillbaka varit nära vän med Stina Nilsson, och den sistnämnda berättar nu att det var mycket tack vare Skottheim som hon valde klubben Lima SKG när hon bytte sport.

– Jag funderade på var jag skulle ta vägen när jag skulle bli skidskytt, det finns många klubbar. Men då övertygade Johanna mig att välja Lima och det är jag väldigt tacksam för, säger Nilsson till Expressen.

”Kan börja gråta”

Nilsson berättar att Skottheim stöttat henne stort under året, framför allt under hennes första tävlingar.

– Jag börjar nästan gråta när jag tänker på det. Johanna har verkligen tagit mig till sig. Det är så mycket man ska ha koll på i skidskytte. Som under min första skidskyttetävling i Idre. Även om hon skulle fokusera på sitt tävlande såg hon till att jag kom till vapenkontrollen och gjorde alla saker man ska göra, säger hon.

Stina Nilsson, skidskytte
201220 Lima SKG:s Stina Nilsson tävlar i skidskyttetävlingen ATG-Sprinten, en observationstävling för uttagning till världscupen och IBU Cup, den 20 december 2020 i Östersund. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0055

Johanna Skottheim gjorde världscupdebut förra året, och Stina Nilsson tvekade aldrig på framgången.

– Det är så roligt att det har gått bra för henne, och Johanna är så här bra. Jag vet det. Jag sa det till henne innan hon skulle åka i väg, ”det är svårt för dig att förstå, men jag vet hur bra du kan åka. Du kommer åka så jäkla bra, du har det i dig”. Jag har sett hur hon har presterat på träningar. Men hon köpte det inte riktigt, men jag är så glad att hon motbevisade sig själv, säger Nilsson.

LÄS MER: Stina Nilsson avslöjar planen för vintern: ”Det ska inte bli några rubriker om det här”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!