Stina Nilssons starka ord – berättar nu om sin stora oro för framtiden: ”Mitt karriärsval är beroende av det”

Stina Nilsson gör i helgen tävlingsdebut som skidskytt.
Men samtidigt oroar hon sig ständigt över framtiden.
– Jag känner absolut oro för min egen karriär, men jag känner ännu mer oro för världen i stort, säger hon till Expressen om miljöfrågan.

Stina Nilsson chockade varenda svensk då hon i våras beslutade sig för att sluta med längdskidor. Svenskan hade länge varit en av sportens största stjärnor, och rankades som den bästa sprintern i hela världen.

Starka orden

Men i stället så ville svenskan satsa på skidskytte, och i helgen gör hon äntligen tävlingspremiär, då det vankas tävling i Sverige. Många är nyfikna på var Nilsson ligger i sin utveckling, och om hon verkligen kan hota världseliten trots att hon bara har erfarenhet av att skjuta från cirka åtta månader tillbaka.

Stina Nilsson, skidskytte
201029 Stina Nilsson från Svenska Skidskyttelandslaget tränar den 29 oktober 2020 i Idre. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0017

Men samtidigt så är Nilsson orolig för en betydligt större fråga än sin form inom sporten. Tävlingen kommer att gå på konstsnö då det inte finns i närheten av tillräckligt med natursnö, någonting som får Nilsson att fundera.

– Jag är bara 27 år men jag minns hur mina barndomsvintrar var med stora snöhögar och massa snö. Men nu har det inte varit så på flera år. Jag kommer inte ens ihåg när det var en riktig vinter senast. Den här säsongen har jag hittills inte tränat på riktig snö en enda gång, säger Nilsson till Expressen.

Stora oron

Hon menar att det varmare klimatet påverkar henne enormt, och att hon känner oro för framtiden.

– Mitt karriärsval är väldigt mycket beroende av snötillgång. Jag känner absolut oro för min egen karriär, men jag känner ännu mer oro för världen i stort, säger Nilsson och fortsätter:

– Jag tror att det beror på att vi människor har missbrukat planeten som det är så här. Jag känner mig oroad och vill inte att vi ska fortsätta den här utvecklingen. 

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

I skidskyttet så är tävlingsorterna betydligt färre än i längdskidorna, någonting som är viktigt för Nilsson, som även gör förändringar i sin egen vardag för att minska på sitt ekologiska fotavtryck.

– Inom skidskyttet är min uppfattning att man är bättre på att lägga fler tävlingar på samma ort. Och jag hoppas kunna minska mina flygresor framöver och åka mer tåg, säger hon.

LÄS MER: Tränarens mäktiga ord om Stina Nilsson – som får alla att drömma om en riktig succévinter: ”Fortare än alla”

Få våra nyhetsbrev!