Stina Nilssons mamma avslöjar – vetat om hemligheten i flera år: ”Inte förvånade alls”

Stina Nilsson har gjort debut som skidskytt.
Nu avslöjar mamma Karin att tankar har funnits där länge.
– Vi hade hört Stinas tankar om skidskytte under ett par års tid, säger hon till SportExpressen.

I lördags gjorde Stina Nilsson sin allra första tävling som skidskytt. Efter månader av förberedelser och intensiv skytteträning kom den efterlängtade debuten för 27-åringen.

Stinas debut

Under Sverigepremiären i Idre imponerade Nilsson direkt med bara tre bom och en fin 11:e plats i första loppet.
– Jag är verkligen jättenöjd och det känns bra att debuten är avklarad, sa en glad Stina Nilsson efter målgången.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Det var i våras som nyheten slog ned som en bomb i skidvärlden. Stina berättade för alla att hon lämnar längdskidåkning och börjar tävla inom skidskytte istället.

Efter att ha vunnit både OS- och VM-guld lämnade hon sporten där hon var en av de allra bästa för en att ge sig på en helt ny utmaning. Men 27-åringens oväntade beslut kom inte som en överraskning för alla.

Mamma Nilsson

Svenska skidstjärnans mamma Karin Nilsson avslöjar nu att planerna funnits där under en längre tid.
– Vi var inte speciellt överraskade. Vi hade hört Stinas tankar under ett par års tid. Hon hade ventilerat det med oss. Så vi var, till skillnad mot många andra, inte förvånade alls, säger hon till SportExpressen och är stolt över dotterns nya satsning på skidskytte. 
– Vi är jätteglada för att Stina vågar följa sin dröm. Allt det här känns bara jätteroligt. 

Stina Nilsson, skidskytte
180214 Stina Nilsson of Sweden, Gold, celebrating at the medal ceremony for the Women’s Cross Country Sprint during day five of the 2018 Winter Olympics on February 14, 2018 in Pyeongchang. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_292

Stina Nilssons föräldrar fanns även på plats i Idre när hon gjorde debut i den nya sporten. I nära anslutning till skidskyttestadion kunde mamma Karin och pappa Richard följa dotterns första tävlingsskott.

”Fantastiskt”

Pappa Nilsson var oerhört stolt över dotterns prestation i debuten.
– Det är helt fantastiskt, verkligen jätteroligt. Jag var inte ett dugg nervös inför tävlingen. Det hade kunnat gå hursomhelst. Det kunde ha varit åtta bom, men jag hade varit jätteglad ändå, säger Richard Nilsson till kvällstidningen.

Det är ännu oklart när 27-åringen gör officiell debut i världscupen. Senaste beskedet är att både skidskyttelandslaget och Nilsson vill fortsätta vänta och förbereda henne ännu mer.

LÄS MER: Forskning visar: Skidåkare tål smärta mycket bättre än fotbollsspelare

Få våra nyhetsbrev!