Stina Nilssons fina hyllning till Sebastian Samuelsson – efter heroiska insatsen: ”Så gör världens bästa…”

Sebastian Samuelsson visade på mental styrka då han kom tvåa i jaktstarten efter att ha dragit på sig två straffrundor från dagen innan.
Det imponerar på Stina Nilsson.
– Det är det de allra bästa skidskyttarna gör, säger hon.

Sebastian Samuelsson har stått för en enastående säsong hittills med fem pallplatser, två segrar, i världscupen. Med det resultatet placerar sig svensken på en fin tredjeplats i totalen.

Heroiska insatsen

Och 24-åringen har verkligen häng på platserna över honom. Mycket tack vare hans heroiska jaktstart i söndags. Dagen innan drog han på sig två straffrundor från mixedstafetten, och fick starta 54 sekunder från ledning.

Trots det lyckades stjärnan knipa en andraplats, knappt tio sekunder bakom segraren Fillon Maillet. Sådana prestationer imponerar på Stina Nilsson, som fortfarande är relativt ny inom sporten.

Stina Nilsson, skidor
200512 Stina Nilsson poserar för ett porträtt under en träning i skidskytte den 12 Maj 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

– Från stafettskyttet som var långt under det alla vet att han kan, till att vara världsklass dagen efter. Det är det de allra bästa skidskyttarna gör och de ser jag upp till, säger hon till SVT Sport.

Sebastian Samuelsson är ett givet svenskt guldhopp i OS som går av stapeln i Kina om mindre än en månad. Ett mästerskap Stina Nilsson väntar på besked om att få åka till, och hon måste leverera under veckans tävlingar i Ruhpolding.

Väntar på OS-besked

– Ny vecka och ny tävlingsort för mig. Ruhpolding är ju verkligen skidskyttarnas Mecka har jag hört. Det är spännande och kul att vara här, säger hon.

Stina Nilsson var en mycket framgångsrik längdåkare. Den stora pressen på henne inom den sporten har följt med över till skidskyttet.

– Jag tycker att jag som skidåkare och skidskytt alltid har prioriterat mig själv först och har sett till varför jag håller på med idrott och vad som har fört mig hit. Jag behöver bara hålla fast vid den grundprincipen.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
210214 Sebastian Samuelsson of Sweden celebrates his second place after the Men’s 12,5 km Pursuit during the IBU Biathlon World Championships on February 14, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0074

Stina Nilsson hoppas självklart på ett positivt OS-besked i slutet av veckan. Men hon har förståelse om hon inte får åka med resten av den svenska truppen till Kina.

– Jag vill ju alltid tävla, men jag har full respekt för de som tar ut. Jag tycker att bästa laguppställningen ska stå på en startlinje. Det här är inget nytt för mig med laguttagningar, utan det har funnits i min miljö väldigt länge. Är man med i leken får man leken tåla, säger hon.

LÄS MER: Wolfgang Pichlers tydliga uppmaning till landslaget – om Stina Nilsson i OS: ”Hade jag varit tränare så…”

Få våra nyhetsbrev!