Stina Nilssons ärliga ord efter debutsäsongen som skidskytt – och all kritik: ”Det har varit orättvist”

Stina Nilsson har klarat av sin allra första säsong som skidskytt.
Nu berättar 27-åringen om debutsäsongen i nya sporten.
– Det borde ha varit andra som fått synas i rampljuset än jag, säger hon till SportExpressen.

Det har gått ett år sedan Stina Nilsson överraskade alla genom att lämna längdskidåkningen helt och hållet. Hon ville ha en ny utmaning och bytte sport till skidskytte.

Stinas säsong

En rejäl utmaning var också vad det blev för svenskan. Hon lämnade sina fem OS-medaljer och sju VM-medaljer bakom sig och började verkligen om från början i den nya sporten.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 Stina Nilsson poserar för ett porträtt under en presskonferens med Svenska skidskytteförbundet den 7 April 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Från en av världens främsta blev hon en debutant som fick kämpa ända ned från botten. Det blev en tuff resa för 27-åringen som slutade på en 99:e plats i första loppet på IBU-cupen, nivån under världscupen.

”Jättehäftigt”

Många tävlingar i början resulterade i höga placeringar och kritiken växte. Men det skulle bara bli bättre och under säsongens sista tävlingshelg fick Nilsson den stora chansen att göra debut i världscupen.

Stina Nilsson, skidskytte
210320 Stina Nilsson of Sweden after competing in Women’s 10 km Pursuit during the IBU Biathlon World Cup on March 20, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0086

Det slutade i storsuccé med en 26:e plats i sprinten och en 22:a plats i jaktstarten när världseliten stod  för motståndet.
– Det var så himla kul. Hela min säsong var ju en enda lång utvecklingsresa. Jag började nere på en nivå i december, men utvecklades så mycket att jag den där sista helgen kände att ”nämen gud, nu hör jag ju faktiskt hemma här!”. Det var jättehäftigt. Så jäkla kul! Bara att få åka omkring där bland mina idoler. Att få chansen – och sedan ta den, säger Stina om säsongsavslutningen i en intervju med SportExpressen.

”Var orättvist”

Men det var en lång och tuff resa fram till världscupdebut och det har varit enorm uppmärksamhet på Stina Nilsson under säsongen. Varenda lopp har dissekerats in i detalj och nu berättar hon med ärliga ord om hur all uppståndelse har varit.
– Fokuset på mig var så extremt stort där i början. Det var lite orättvist. Det fanns ju andra tjejer på IBU-cupen som gjorde jättebra resultat – men som inte uppmärksammades alls. Det borde ha varit andra som fått synas i rampljuset än jag, säger hon i intervjun.

Nilsson har även fått utstå en hel del kritik för att hon inte åkt snabbare än vad hon gjort i loppen. Många anser att hennes bakgrund inom längdskidåkningen borde göra henne överlägsen i spåren.

Nu erkänner hon att det har varit jobbigt under säsongen.
 – Mm, men samtidigt kände jag att de som verkligen är insatta i skidskytte förstår vilken skillnad det är. Det är verkligen annorlunda att hänga på sig ett vapen och åka – i alla fall för mig. Och det är en process som jag fortsätter gå igenom, säger hon till kvällstidningen.

Vad tycker ni om Stina Nilssons debutsäsong som skidskytt? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Stora rädslan för Therese Johaug i Norge – fruktar det värsta efter vågade beslutet: ”Kan förstöra säsongen”

Få våra nyhetsbrev!