Stora rädslan för Therese Johaug i Norge – fruktar det värsta efter vågade beslutet: ”Kan förstöra säsongen”

Therese Johaug vill fortsätta att ta kliv i sin löparkarriär.
Men alla är inte nöjda med det.
– Hon riskerar hela sin säsong, säger löparikonen Ingrid Kristiansen.

Att Therese Johaug är ev världens bäst tränade atleter visste vi, men att norskan skulle kunna kliva in i en helt ny sport och faktiskt dominera på nationell nivå, det chockade många. Det var förra sommaren som norskan klev in på friidrottsbanan och sprang 10 000 meter på den makalösa tiden 31:40.69, vilket räckte för klara VM-kvalgränsen på distansen.

”Riskerar säsongen”

Johaug vill nu ta ytterligare kliv och gör därför nu ett val som höjer på ögonbrynen ordentligt. Förra året så ville Johaug inte springa med spikskor, men nu har hon ändrat sig helt och nu ska hon fortsätta att träna och springa med skorna på. ”Skrämmande”‚ menar löparikonen Ingrid Kristensen.

– Spikskor är läskiga skor, och jag är inte säker på att hon får ut så mycket av det på 10 000 meter. Hon måste vänja sig med spikskorna gradvis, för man blir tvingad mer fram på tårna och det tar skada på benen. Och Therese springer inte på tårna, säger Kristensen till norska Dagbladet.

Therese Johaug, skidor
210118 Therese Johaug of Norway after the women’s 5 km classic technique interval start during the Norwegian National Ski Championships on January 18, 2021 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0088

Ikonen menar att Johaug potentiellt kan förstöra hela säsongen på grund av det här beslutet.

– Jag är rädd att hon riskerar både friidrott- och skidsäsongen. Spikskor är ett läskigt redskap. Alla som har löpt med sådana skor i en halvtimme vet att det gör väldigt ont i benen om man inte är van med det, säger Kristiansen.

”Blir nog svårt”

Johaug själv menar att hon kommer att ta det försiktigt, och att hon förstår riskerna.

– Jag är väldigt klar med skaderisken, så det är bara att testa sig fram. Jag har aldrig provat det förut, och vill inte riskera skada. Jag är också osäker på om jag överhuvudtaget vill springa snabbare med spikskor när jag inte har någon grundläggande träning, säger hon.

Therese Johaug, skidor
210130 Therese Johaug of Norway after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Mass Start Classic Technique during the FIS Cross-Country World Cup on January 30, 2021 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0060

Kristiansen tror att det kommer att bli tufft för Johaug den här försäsongen, som blir viktig med tanke på att OS väntar kommande säsong.

– Utmaningen för Therese blir att hon ska kombinera hård träning inom längdskidåkningen och att löpa snabbt på 10 000-metersbana. Kombinationen blir nog svår, säger hon.

LÄS MER: Norska stjärnåkarens okända mardröm – avslöjar nu sanningen: ”Det var en chock – jag blev väldigt rädd”

Få våra nyhetsbrev!