Stina Nilsson slår tillbaka mot hatet – sätter ned foten rejält: ”Det här är inte okej”

Stina Nilsson sätter nu ned foten.
Efter hatet mot henne i sociala medier.
– Jag ville visa att det här är en attityd som inte är okej, säger hon till SportExpressen.

I våras chockade Stina Nilsson alla genom att gå ut med det överraskande beskedet. Hon valde att lämna längdskidåkning för att istället satsa på skidskytte.

Stina agerade

Svenskan gick ut med bomben på Instagram och det exploderade rejält till en världsnyhet. Sociala medier har blivit ett nyttigt forum för Nilsson och hon inser hur viktigt det faktiskt är, men även att man måste vara noga med vad man lägger ut där.
– Jag har insett att jag har en bra plattform där. Jag har kommit fram till att den tonen jag har på Instagram, den ska vara humoristisk och lättsam. Jag vill att de som följer mig ska tycka att det är kul. Sedan kommer det alltid finnas en beskärd del som inte gillar det man gör, och kommenterar det, säger hon till SportExpressen.

Stina Nilsson, skidskytte
191104 Stina Nilsson, Skidor, poserar för porträtt under en upptaktsträff anordnad av Svenska Skidförbundet den 4 november 2019 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180145

Stina har 145 000 följare på Instagram och erkänner att hon sällan svarar på kommentarer men när hon väl gör det så vill hon verkligen visa vad hon tycker. För ett par veckor sedan hände något allvarligt, där en person gick alldeles för långt och Nilsson kände att hon var tvungen att agera.

Hatfulla ord

I en kommentar på hennes Instagram hade någon skrivit: ”Snart är det ingen som bryr sig om dig, du glöms bort”. De hatfulla orden fick 27-åringen att reagera starkt och sätta ned foten rejält genom att svara på kommentaren.
– Jag hade kunnat radera kommentaren och blockera han som skrev. Men jag kände att jag ville belysa att det här är en attityd som inte är okej att bemöta idrottare med. Jag har säkert unga idrottare som följer mig och jag vill inte att de ska tro att man inte är någon om man inte är en framgångsrik idrottare. Man får aldrig tro att det inte finns någon som bryr sig om en. Jag kände verkligen att jag ville markera den här gången. Och jag tycker att jag har vunnit den här gången när jag går in och svarar, säger hon till kvällstidningen.

Stina Nilsson, skidskytte
201029 Stina Nilsson från Svenska Skidskyttelandslaget tränar den 29 oktober 2020 i Idre. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0017

Stina Nilsson berättar att hennes mamma reagerade också starkt och ville att hon skulle ta bort kommentaren omedelbart. Men den vägen ville inte skidskytten gå, utan hon ville konfrontera hatet för att visa hur fel det faktiskt är att uttrycka sig så.
– Mamma blev arg, hon sa till mig direkt att ta bort kommentaren. Men jag ville inte det. Och jag vet att jag har folk omkring mig som bryr sig om mig, det är det viktiga, säger hon i intervjun.

Det har hittills bara blivit en tävling som skidskytt, nämligen Sverigepremiären i Idre. Men på söndag och måndag får 27-åringen äntligen tävla igen när det vankas uttagningstävling i Östersund.

LÄS MER: Svenska talangen rasar nu mot förbundet – efter att nästan stoppats helt från alla tävlingar: ”Förskräckligt”

Få våra nyhetsbrev!