Stenhårda utspelet i Norge mot Ebba Andersson – mitt under Tour de Ski: ”Jag blir inte förvånad om…”

Ebba Andersson fick en mardrömsstart på Tour de Ski.
Och sågades hårt i grannlandet Norge.
– Jag blir inte överraskad om hon känner att det här inte fungerar, menade TV2-experten Petter Soleng Skinstad i helgen
.

Inför året var förhoppningarna på Ebba Andersson stora. Hon var bästa svenska under den förra säsongen, och rapporterna från diverse landslagsläger under sommaren pekade på att formen var mycket god.

Svaga starten

Under premiärhelgen i Ruka var Andersson bra med, och stod då för flera fina prestationer i distansloppen, och hon fick således en bra start på årets världscupsäsong. Men hennes inledning på 2021, och samtliga lopp i årets Tour de Ski, har varit en stor besvikelse.

Ebba Andersson, skidor
200217 Ebba Andersson of Sweden ahead of a training session on February 17, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_511

Ebba Andersson inledde touren med att missa(!) att gå vidare i sprintkvalet, då hon inte lyckades åka i mål bland de 30 bästa, vilket följdes upp med en blygsam tolfteplats i lördagens masstart. Redan efter de två svaga loppen så reagerade Petter Soleng Skinstad, norsk längdexpert för tv-kanalen TV2.

Svaret – på utspelet

Han menade att Ebba, vid ett nytt svagt resultat på söndagens jaktstart, bör överväga att bryta touren helt, någonting som det svenska landslaget i förhand varit noga med att åkarna inte ska göra.

– Jag blir inte förvånad om hon åker hem. Nu när hon haft en sådan dålig tour så här långt och kroppen inte stämmer, samtidigt som du har coronasituationen i bakhuvudet och ett VM som kommer snart, så blir jag inte överraskad om hon känner att det här inte fungerar, sa Skinstad till Aftonbladet.

210103 Ebba Andersson of Sweden in the mixed zone after the Women’s 10km Pursuit during Tour de Ski on January 3, 2021 in Val Müstair. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Och det blev ingen revansch för Ebba Andersson under söndagen, då hon under hela jaktstarten var långt efter täten. Svenskan tappade till och med tre placeringar, och slutade på en blygsam 18:e plats – men efteråt slog hon ifrån sig mot Petter Soleng Skinstads utspel.

– Jag blir ganska irriterad när det kommer sådana påståenden, säger hon, och fortsätter:

– Det handlar inte bara om att kämpa i medgång utan man måste kunna hantera att det inte alltid går som man vill. Så har det varit under de här tre dagarna i Schweiz för min del. Men jag får försöka att vända på den trenden.

LÄS MER: Rivalens tydliga försvar till Frida Karlsson – efter nya, helmärkliga vändningen i Tour de Ski: ”Inte mitt fel!”

Få våra nyhetsbrev!