Rivalens tydliga försvar till Frida Karlsson – efter nya, helmärkliga vändningen i Tour de Ski: ”Inte mitt fel!”

Anamarija Lampic har fått tillbaka pallplatsen i Tour de Ski:s sprint.
Men hon ber inte om ursäkt till Frida Karlsson, som därmed petas, för det.
– Det är inte mitt fel, säger hon till Expressen.

När Tour de Ski inleddes på nyårsdagen så dröjde det inte innan vi bjöds på ett rejält drama. Linn Svahn, som blivit världens sprintexpert, vann föga förvånande – men längre bak i fältet blev det kaotiskt.

Får tillbaka pallplatsen

Nadine Fähndrich gick nämligen ned i backen, i en situation där hon plötsligt blev omkörd av slovenskan Anamarija Lampic. Lampic kunde efter den omtalade situationen åka in i mål som tvåa – men efter loppet kom beskedet att juryn diskat henne, då hon ansågs ha orsakat kraschen.

210103 Frida Karlsson of Sweden in the mixed zone after the Women’s 10km Pursuit during Tour de Ski on January 3, 2021 in Val Müstair. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Det, i sin tur, ledde till att Frida Karlsson flyttades upp från fyra till trea, vilket för Karlsson, som ju är mer känd för sina distanslopp, var ett sensationellt resultat. Men Lampic överklagade – och under söndagen kom beslutet att Karlsson flyttas tillbaka som fyra, och Lampic på nytt får andraplatsen.

– Jag tycker att jag körde helt schyst och jag tycker det är rätt att jag får tillbaka andraplatsen, säger slovenskan till Expressen.

Orden till Frida

Lampic menar att hon blev upprörd när beslutet kom att hon diskats.

– Framför allt blev jag besviken. Vi överklagade direkt, men juryn fortsatte att säga att det var mitt fel att Nadine ramlade – trots att det inte var det. Titta själva på bilderna. Jag rundar till och med hennes stav så att ingenting skulle hända, säger hon.

210103 Anamarija Lampic of Slovenia after the Women’s 10km Pursuit during Tour de Ski on January 3, 2021 in Val Müstair. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Men samtidigt menar hon att inte behöver be om ursäkt till Frida Karlsson, som alltså blir av med sin pallplats.

– Frida förlorar sin pallplats nu, men det är inte mitt fel, det är ingenting jag kan be om ursäkt för. Jag kämpade för att få en bra placering i finalen, precis som alla andra, och jag förtjänade min andraplats.

LÄS MER: SVT-expertens kritik mot Karlsson – efter pallplatsen i Tour de Ski

Få våra nyhetsbrev!