Stenhårda kritiken mot Norge – från svenske profilen: "Obegripligt – de borde skämmas!"

Stenhårda kritiken mot Norge – från svenske profilen: ”Obegripligt – de borde skämmas!”

Norska skidlandslaget får nu stenhård kritik för hanteringen av Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
Svenske skidprofilen Torbjörn Nordvall är rejält irriterad.
”De borde skämmas”, skriver han i sin krönika på Nettavisen.

32-åriga Astrid Uhrenholdt Jacobsen var ett av de stora utropstecknen under världscuppremiären i finska Ruka förra helgen. Norskan gick i mål som trea bakom Therese Johaug och Sadie Maubet Bjornsen.

Skidnorskan i kläm

Men uppladdningen inför säsongen har varit minst sagt speciell. Norskan har inte fått vara med resten av landslaget på läger i Alperna.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge
191201 Heidi Weng of Norway, Therese Johaug of Norway and Astrid Uhrenholdt Jacobsen of Norway celebrates after the women’s 10 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup premiere on December 1, 2019 in Ruka. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_477

Istället har Uhrenholdt Jacobsen varit hemma och fokuserat på sin läkarutbildning, kombinerat med flera timmars träning varje dag. Norska skidförbundet har gett sin tillåtelse att hon får köra ett eget upplägg med träning och studier men det har också fått stora konsekvenser.

Svenska jättekritiken

Norskan nekas nämligen träningsbidraget som alla andra åkare får som ersättning i skidlandslaget. Det här har fått stora rubriker i Norge senaste dagarna och nu kommer även svensk kritik mot det orättvisa beslutet i Norge.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge
191206 Astrid Uhrenholdt Jacobsen during a press event with the Norwegian team ahead of the FIS Cross-Country World Cup on December 6, 2019 in Lillehammer. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Torbjörn Nordvall, tidigare presschef i svenska skidlandslaget, är rejält irriterad och kommer nu med stenhård kritik.
”I stället för att hylla Jacobsen som ett gott exempel, för att hon kombinerar elitidrott och studier, så väljer skidförbudet att framstå som både motvilliga och omoderna i sin syn på att bana väg för elitutövare som tänker på livet efter karriären”, skriver Nordvall i sin krönika hos norska tidningen Nettavisen.

”De borde skämmas”

Nordvall anser att norska skidförbundet håller Uhrenholdt Jacobsen som ”gisslan” i skidlandslaget. Och att det är helt felaktigt att hon inte får träningsbidraget som hon har rätt till.
”Det är obegripligt. De borde helt enkelt skämmas.”

Norskan tycker också att det hela har blivit fel. Och hon hoppas att något sånt här inte händer någon annan framöver.
– Det som har skett har skett och jag har klarat mig fint, så det finns ingen arbetskonflikt här. Det är inga som är ovänner här, säger Jacobsen enligt SportExpressen.
– Jag är mer intresserad av vad som händer framöver. Vad gör vi så att de som kommer efter mig också kan få chansen att studera för att förbereda sig för livet efter karriären? Jag tror att många kan prestera bättre över tid, genom att göra en sån här investering i framtiden. Det är ju jag ett bra bevis på. Vi måste se till att det finns möjligheter för att göra såna här saker – och det kan även säkerställas på politisk nivå. Det finns många som kan ge bidrag.

LÄS MER: MARDRÖMMEN: Frida Karlsson drar sig ur helgens världscuptävlingar