Skidstjärnan planerade sin egen död – ett halvår innan det hemska: ”Finns ingen bitterhet”

För ett år sedan gick hon bort i cancer.
Nu avslöjas det hur skidstjärnan Mona-Liisa Nousiainen planerade sin egen begravning.
”Jag ville bara vara med mina nära och kära”, säger finskan i boken.

Under våren 2018 gjorde finska skidstjärnan Mona-Liisa Nousiainen sin allra sista världscuptävling innan karriären tog slut. Bara några månader efter avskedet diagnosticerades 36-åringen för en aggressiv cancersort.

Skidåkaren död

Finskan valde tillsammans med familjen att länge hålla sjukdomen hemlig för utomstående. Även om de visste om att hon inte skulle klara sig.

Mona-Liisa Nousiainen, skidor
151127 Mona-Liisa Nousiainen, Finland, under prologen i världscupspremiären i sprint den 27 november 2015 i Ruka. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57782

29 juli 2019 gick finska skidåkaren bort. Ett år senare planeras Nousiainens självbiografi att ges ut, den är skriven tillsammans med sportjournalisten Laura Arffman.

Planerade döden

Ett första utdrag har offentliggjorts av tv-kanalen Yle och där berättar finländskan om den sista tiden i livet. I självbiografin berättar Nousiainen om hur hon planerade sin egen död med begravningen redan på vintern innan hon avled.

Mona-Liisa Nousiainen, skidor
161126 Mona-Liisa Nousiainen, Finland, i sprintprologen under världscuppremiären i skidor den 26 november 2016 i Ruka. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_6

Skidstjärnan ville att hennes aska skulle finnas på en plats nära familjen så att nära och kära kunde besöka.
”Hemmet är den viktigaste platsen för mig. Jag vill bara vara hemma med mina nära och kära. Någon frågade mig om jag hade några olösta problem med några människor. Jag svarade att det inte finns några: varken några förargelser eller någon bitterhet”, säger Nousiainen i boken enligt ett första utdrag.

Mona-Liisa Nousiainen lämnar efter sig sin make Ville Nousiainen och en dotter som är 10 år gammal. Självbiografin kommer att släppas under hösten och författaren Arffman meddelar att det var på finskan intiativ som boken skrevs.

LÄS MER: Överraskningen: Calle Halfvarsson sadlar om – skidstjärnan klar för helt ny sport

Få våra nyhetsbrev!