Svenska skidstjärnornas stora oro inför nya säsongen: ”Väldigt oklart vad folk pysslar med”

Snart börjar ännu en skidsäsong.
Men då finns en stor oro som växer bland svenska stjärnorna.
– Vi har pratat om att det är väldigt oklart vad folk pysslar med och att det inte är bra, säger Stina Nilsson till Sportbladet.

Just nu pågår försäsongen för fullt för alla skidåkare runt om i världen. Det brukar också innebära en hel del dopingtester för att hålla koll på alla åkare.

Oro i skidvärlden

Men på grund av coronapandemin har det blivit betydligt svårare att dopingtesta idrottarna. Något som svenska skidstjärnorna verkligen märkt av.
– Det har varit väldigt få tester och jag förstår varför i och med att vården har haft så mycket att göra och det är ofta vårdpersonal som är ute och gör testerna. Men det känns inte bra när man tänker på att konkurrenter inte heller blir testade. Jag får ha förtroende för att det fungerar och om någon har fuskat under den här perioden att det kommer upptäckas. Men det har verkligen inte varit optimalt för att motverka dopning, säger skidskyttehjälten Hanna Öberg till Sportbladet.

Hanna Öberg, skidskytte
200222 Hanna Öberg of Sweden looks dejected after the women’s 4×6 km relay during the IBU Biathlon World Championships on February 22, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88121

Även nya lagkamraten Stina Nilsson håller med. Hon har bara blivit testad två gånger under hela våren.
– Det har varit mindre tester än vanligt, jag har blivit testad två gånger under våren. Men jag blev så nöjd och stolt för det var IBU (Internationella skidskytteförbundet) som kom och testade mig. Då kände jag ”Ååh de bryr sig om” och en gång var RF och testade mig, säger Stina till kvällstidningen men erkänner också att det finns en oro.
– Ja absolut, jag pratade med en tjej i laget om det. Det är väldigt oklart vad folk pysslar med och det är inte bra.

Svenska kritiken

Även Sebastian Samuelsson håller med. Svenske skidskytten är ofta frispråkig när det kommer till dopingdebatten och sätter mer än gärna ned foten mot fusk och orättvisor.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

23-åringen är kritisk till att det genomförs så få tester och vill se de betydligt fler för att minsta dopingfusket i skidvärlden.
– Jag har blivit testad en gång på tre månader skulle jag tro. Problemet är ju att bara för att man blir testad så åker man ju inte fast. Det krävs många tester och vid rätt tillfälle. Jag är inte mer orolig nu än innan men testerna behöver bli bättre och fler. Man hoppas att nu när färre tester genomförts så har de mer resurser att göra fler tester framåt, han i en intervju.

LÄS MER: Överraskningen: Calle Halfvarsson sadlar om – skidstjärnan klar för helt ny sport

Få våra nyhetsbrev!