Skidprofilens hjärtevärmande initiativ – samlar in pengar till Ukraina under Vasaloppet: "Svåra tider"

Skidprofilens hjärtevärmande initiativ – samlar in pengar till Ukraina under Vasaloppet: ”Svåra tider”

Längdskidåkaren Robin Bryntesson tävlade i världscupen fram till 2013.
Nu ska han åka Vasaloppet för att samla in pengar till Ukraina – och han kommer göra det på ett minst sagt annorlunda vis.

– Jag har ganska kort startsträcka när det kommer till annorlunda idéer, säger Bryntesson till skidsajten Längd.se.

Längdskidåkaren Robin Bryntesson tävlade på världscupnivå fram till och med 2013, och fortsatte även att tävla på elitnivå flera år efter det. Sedan det att han avslutat sin elitsatsning har han fortsatt varit aktiv inom skidåkningen. 2019 valde han att starta allra sist i Vasaloppet. Anledningen? För att lyfta diabetesfrågan, vilket han gjort under många år genom sin förening Sockertoppen IF. 

Fina gesten

Som vanligt går Vasaloppet av stapeln under den första söndagen i mars, och där kommer Robin Bryntesson komma till start återigen. Men han kommer göra det på ett något annorlunda vis, detta för att samla in pengar till Ukraina.
– Jag kommer att åka på specialgjorda skidor. Det vill säga att bindningarna är ”åt fel håll”, och dessutom vänder vi på stavtrugorna, säger Bryntesson till Längd.se.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Robin Bryntesson, Längdskidor
180314 Robin Bryntesson, guide of Zebastian Modin of Sweden, poses with his silver medal after the medal ceremony for the men’s visually impaired sprint cross-country skiing final during day five of the 2018 Winter Paralympics on March 14, 2018 in Pyeongchang. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170126

Bryntesson fortsätter:
– För några månader sedan var jag på en tillställning med Jimmy Hemmingsson på Human Rescue Ukraine där vi pratade om hur vi skulle kunna samla in pengar till Ukraina. Då kom idén om Vasaloppet och att åka baklänges. Och jag är ju så som person att jag har en ganska kort startsträcka. Jag funderar inte så mycket utan det blir lätt ett ja och så kör man, säger Bryntesson.

LÄS MER: Bianca Salmings underbara kärleksbesked – efter pappa Börje Salmings bortgång: ”Jag passar på att…”

”Svåra tider”

Att åka baklänges är inte direkt något som Robin Bryntesson är van vid, av förståeliga skäl.
– Jag tänker att det sitter väl i. Men för att svara på frågan så är det väl lite. Väldigt lite. Men till dess att det är dags så kommer jag ha åkt så mycket att jag ska klara av det. Men bland personerna jag pratat med är det inte många som tror att jag ska klara det. Men själv känner jag mig ganska trygg i tekniken, säger han.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Vasaloppet
210307 Det gamla målområdet under Vasaloppet den 7 mars 2021 i Mora. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0080

Bakgrunden till initiativet är alltså att samla in pengar till det krigshärjade Ukraina.
– Pengarna från insamlingen kommer därför gå till att köpa svenska bandvagnar som byggs om till ambulanser för att kunna ta sig fram och vårda skadade, men även kunna evakuera människor från svåråtkomliga plaster.
– Det är ju svåra tider att dra igång en insamling med tanke på det ekonomiska läget som är. Men om det finns något som man kan bidra med för att kunna hjälpa människorna från Ukraina från sitt eget lilla hörn, och är lite tokig så vill jag ju försöka hjälpa till med det jag kan, säger Robin Bryntesson.

LÄS MER: Elvira Öbergs underbara utspel inför VM – chockad av sig själv(!): ”Det är helt nytt”