Skidlegendaren Torgny Mogrens jättekritik – efter Stina Nilssons beslut: ”Det är konstigt”

Det har verkligen hänt en hel del i skidlandslaget senaste året.
Men den stora snackisen har självklart varit Stina Nilsson avhopp.
Nu riktar skidlegendaren Torgny Mogren hård kritik mot skidlandslaget.

Allt började med att framgångsrike förbundskaptenen Rikard Grip fick sparken och lämnade skidlandslaget. Sedan dess har svenska landslaget skakats i grunden under ett års tid och avhoppen har avlöst varandra.

Skidhjältens kritik

Sedan april förra året har fyra tränare valt att lämna landslaget och lägg därtill att längdchefen Johan Sares och vallachefen Urban Nilsson hoppat av. Senaste skidsäsongen var också väldigt rörig och där en stor kritik riktades mot vallateamet för svaga insatser med skidorna.

Torgny Mogren, skidlandslaget
150225 Torgny Mogren, Sveriges Radio, under skid-VM den 25 februari 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74075

Det har helt enkelt varit ett stort kaos i skidlandslaget. Nu kommer skidlegendaren Torgny Mogren med hård kritik mot alla röra.
– Det har varit väldigt rörigt. Jag tyckte inte det kändes allt för besvärande till att börja med, men saker har uppenbarligen inte fallit på plats och det har blivit oro i leden. Det är inte bra att det blir så, fokus har hamnat på fel ställen. Jag trodde inte att det skulle beröra de aktiva, men ju djupare det blir och ju längre tid saker och ting tar, det stör. Det har inte varit positivt, säger han till SportExpressen.

Efter Stina Nilsson

Mogren är en av skid-Sveriges absolut största genom tiderna med 1 OS-guld och 4 VM-guld som främsta meriter. I dag är han expertkommentator för Radiosporten.

Stina Nilsson, skidlandslaget
200422 Stina Nilsson under en träning i skidskytte den 22 April 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Men det absolut största avhoppet senaste tiden är utan tvekan Stina Nilssons beslut att lämna längdskidåkning och börja med skidskytte. Då meddelade hon även att senaste årets kaos i landslaget var en av faktorerna i hennes överraskande beslut.

”Det är konstigt”

Mogren blev oerhört förvånad över 26-åringens beslut.
– Jag tycker att de ansvariga ska kunna rätta till sådana här saker utan att de aktiva ska behöva lämna laget, det känns konstigt. Lösningar finns alltid, ett landslag ska vara ett landslag och de som tillhör det ska vara med och delta, säger 56-åringen till kvällstidningen.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Nu är kaoset på väg att redas ut och skidlandslaget har senaste tiden agerat för att få ihop en stark landslagsledning samt ledarstab. Nyligen anställdes Anders Byström som ny landslagschef och framgångsrike vallaren Perry Olsson har plockats in från norska skidlandslaget.

Just den senare är ett mycket fint tillskott till skidlandslaget, tycker skidlegendaren Mogren.
– Perry har jättestor erfarenhet, jag hade honom under mina sista säsonger och han är lugnet själv. Han ger en trygghet och stabilitet som sprider sig, det kände jag i alla fall. Han litar på sig själv och då litar de andra på personen också, säger han i intervjun.

LÄS MER: Vändningen i skidlandslaget – OS-guldhjälten kan få ny roll: ”Det är otroligt roligt”