Skidlegendaren Thomas Wassbergs tydliga kritik – efter hårda beslutet: ”Det är jätteviktigt”

Han var en av världens bästa skidåkare.
Nu är Thomas Wassberg starkt kritisk till beslutet om alla juniorer under coronapandemin.
– Ungdomar och juniorer är de som har det största hindret just nu, säger han till SportExpressen.

Med hela 4 OS-guld, 3 VM-guld, 3 VM-silver och 1 VM-brons är Thomas Wassberg en av svensk skidsports allra största genom tiderna. Efter den långa och mycket framgångsrika karriären som längdskidåkare har 64-åringen blivit kvar inom skidsporten.

Wassbergs kritik

Wassberg har ett starkt engagemang för svensk skidsport och är för närvarande ordförande i Åsarna IK. De är bara en av många föreningar som påverkas enormt under coronapandemin och tidigare har skidlegendaren vädrat sina åsikter om de ekonomiska svårigheterna på grund av restriktionerna.

Thomas Wassberg, skidor
160131 Thomas Wassberg var på plats under herrarnas skiathlon under dag fem av SM-veckan den 31 januari 2016 i Piteå. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN / kod 116 / 57825

Nu ilsknar Wassberg till på grund av hur juniorer drabbas hårt och inte får tävla under de rådande omständigheterna.
– Som reglerna är just nu så är det just juniormellanskiktet som inte får tävla. Det är lite synd faktiskt. Det är de som ska komma upp och få fortsätta. Det är de som har stora förhoppningar om att kunna bli någonting och det är där stoppet blir nu, säger han till SportExpressen.

”Blir problem”

Enligt skidförbundet får unga åkare på skidgymnasierna samt ungdomar antagna till förbundets eftergymnasiala elitverksamhet fortsätta tävla. Men inga vanliga tävlingar enbart för juniorer får genomföras i dagsläget.

Thomas Wassberg, skidor
150219 Thomas Wassberg innan prologen av damernas sprint under skid-VM den 19 februari 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 86934

Det får Wassberg att vädra sin kritik.
– Ungdomar och juniorer är de som har det största hindret just nu. Det är jätteviktigt för det är nästa generation, det är egentligen det som skulle behöva släppas på. I alla fall när det gäller utomhusidrotter. Sen får man ha det utan publik och folk runtomkring. I skidspåren är det ju ingen som smittar någon. Det är ju när man samlas på nära håll och inomhus som det blir problem, säger han till kvällstidningen.

Thomas Wassberg tror att det här kommer att få konsekvenser för svensk ungdomsidrott.
– Det är svårt att säga. Kanske tappar man ungdomar eller så kommer de tillbaka. Det är värre med all inomhusidrott, vi som håller på med skidor kan ändå bedriva en vanlig verksamhet på hemmaplan, säger han i intervjun.

LÄS MER: Norska hånet mot Ebba Andersson efter jätteklättringen i Tour de Ski: ”Sverige hyllar henne – men…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!