Skidlandslagets krisplan inför premiären – efter den stora oron: ”Det känns inte bra”

Svenska skidlandslaget planerar en krisplan inför världscupens premiär.
På grund av den ökade smittspridningen av covid-19.
– Det känns inte bra, vi måste ta ansvar, säger landslagschefen Anders Byström till Sportbladet.

Om bara två och en halv vecka är det premiär för världscupen i längdskidor. Under de närmaste dagarna samlas landslagsåkarna i Bruksvallarna för att vässa formen och dra igång säsongen med nationella skidpremiären.

Svensk krisplan

Planen har hittills varit att svenska landslagsledningen skickar iväg en full trupp till VC-premiären i finska Ruka. Men efter den senaste tidens ökade smittspridning förbereder man nu för en krisplan.
– Vi ska diskutera om det är ansvarsfullt att skicka 45 personer. Vad finns det för risker? Vi måste se över om vi kan åka med fulla trupper, säger landslagschefen Anders Byström till Sportbladet.

Frida Karlsson, skidor
191201 Frida Karlsson of Sweden talks to media after the women’s 10 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup premiere on December 1, 2019 in Ruka. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_477

Sverige får anmäla 20 åkare, 10 herråkare och 10 damåkare, till premiären i Finland men landslagsledningen överväger nu att minska truppen. Vilket innebär både färre åkare och ledare samt färre vallare.
– Vi har inte fattat beslut ännu, men läget känns inte bra. Vi ska ha ett möte med Fis och se vad de säger, säger Byström i intervjun.

Kalla drabbad

Internationella skidförbundet, Fis, har senaste tiden fått ta emot en hel del kritik för upplägget att avgöra världscupen i åtta olika länder. Det har diskuterats att upplägget kan komma att förändras, men hittills har ingen ändring meddelats.

Charlotte Kalla, skidor
200220 Charlotte Kalla of Sweden after the women’s 34 km free technique mass start during the Ski Tour 2020 on February 20, 2020 in Meråker. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170478

Därför kommer det att bli en minst sagt speciell skidsäsong för Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och de andra landslagsåkarna. Under tisdagskvällen kom även besked om att Kalla isolerats med symptom av coronaviruset.

Svenska skidlandslaget kommer nu att införa hårdare restriktioner och rutiner när man samlas för lägret i Bruksvallarna.
– Vi vill minska antalet kontakter för våra åkare, det är framförallt där vi försöker göra en insats nu. Vi är tydliga med att de i möjligaste mån minskar sina sociala kontakter. Hygienen är en annan del vi är noga med. Och vi ser över antalet deltagare på de aktiviteter som vi har. Vi verkar i en idrott som är utomhus och det har vi sett i studier att det innebär en lägre risk för smitta, säger Per ”Pliggen” Andersson, medicinskt ansvarig i landslaget, till kvällstidningen.

LÄS MER: Stina Nilssons starka ord – berättar nu om sin stora oro för framtiden: ”Mitt karriärsval är beroende av det”

Få våra nyhetsbrev!