Skidikonens galna utmaning – som kommer göra Vasaloppet 500 procent(!) jobbigare: ”Är lite orolig…”

Det är krävande att ta sig igenom Vasaloppet. Men inte krävande nog tycker skidikonen Anders Södergren, som antagit en utmaning som gör det hela 500(!) procent tuffare.
– Jag är lite orolig, säger han.

Anders Södergren var en av Sveriges absolut främste längdskidåkare förra årtiondet. Han deltog i flera OS och världsmästerskap, där han skördade stora framgångar och plockade flera medaljer.

Mäktiga meritlistan

Det har bland annat blivit ett OS-guld i Vancouver 2010 i 4 x 10 kilometer stafett. En enorm bragd och han fick tillsammans med landslagskollegorna Marcus Hellner, Daniel Rickardsson och Johan Olsson ta emot SvD:s guldmedalj på Idrottsgalan.

Anders Södergren har också fem stycken VM-medaljer på meritlistan och otaliga SM-segrar. Men efter säsongen 14/15 valde svensken att lägga elitsatsning på hyllan.

140223 Sveriges Anders Södergren under herrarnas skidlopp över 50 km under OS i Sochi den 23 februari 2014. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Han har därefter fortsatt med skidåkningen och bland annat synts till under Vasaloppet. Det kommer han även att göra i år, och han har antagit en riktigt tuff utmaning.

Anders Södergren ska nämligen försöka ta sig igenom hela sträckan mellan Sälen och Mora med den utrustningen längdåkare använde för 100 år sedan – i enlighet med Vasaloppets hundraårsjubileum.

”500 procent tyngre”

– Jag vet egentligen inte vad jag har gett mig in på eftersom jag inte har testat utrustningen fullt ut, säger han till P4 Gävleborg med ett skratt.

44-åringen har beräknat att loppet kommer att bli 500 procent tuffare.

– Utrustning och kläder är nog 500 procent tyngre, och loppet kommer nog att ta 8-9 timmar för mig, säger han och fortsätter:

140222 Sveriges Anders Södergren på en presskonferens under OS i Sochi den 22 februari 2014. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

– Jag spekulera lite tillsammans med en arrangör och han var lite orolig för att det skulle ta sådan tid. Jag blev också lite orolig. Det kommer ta runt 8-9 timmar om jag inte kommer på någon riktigt bra vallning.

LÄS MER: Svenskans ärliga ord inför den allra sista chansen – kan petas av Stina Nilsson i OS: ”Det är stressande”

Få våra nyhetsbrev!