Skidikonen Torgny Mogren avslöjar sanningen om otäcka operationen: ”Det gör fortfarande ont”

Han är en av våra riktigt stora skidhjältar.
Men i början av året genomgick Torgny Mogren en omfattande hjärtoperation.
– Det har varit ett elände. Det gör fortfarande ont, säger han nu till Sportbladet.

Det var mitt under skid-VM i tyska Oberstdorf under början av året som Torgny Mogren började må dåligt. Skidikonen trodde att det handlade om coronaviruset men det skulle vara så mycket värre.

Hjärtoperation

När Mogren uppsökte läkare hemma i Sverige upptäckte de en kollapsad hjärtklaff och 57-åringen tvingades till en hjärtoperation. Efter ett omfattande ingrepp där bröstbenet sågades upp för att komma åt hjärtat så meddelades Mogren att det skulle ta tre månader för att återhämta sig.

Torgny Mogren, skidor
150225 Dag Malmqvist och Torgny Mogren, Sveriges Radio, under skid-VM den 25 februari 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74075

Efter bara två månader mår den förre längdskidåkaren redan mycket bättre. Även om det har varit en väldigt tuff tid och han fortfarande känner smärtan.
– Det har varit jobbigt. Jag hade inget riktigt val, och det bara varit till att vänja sig. Att komma i och ur sängen, samt att vända på sig, har varit ett elände. Man har lärt sig men det gör fortfarande ont, säger Mogren i en intervju med Sportbladet.

”Orkade inte”

Mogren fortsätter att berätta om hur tuff vardagen har varit efter hjärtoperationen.
– I början var jag trött efter ett så stort ingrepp. Då orkade jag ingenting. Inte ens att gå ut och gå, som varit en del av rehabprocessen. Nu när jag känner mig piggare kan jag inte göra allt jag vill. Lyfta och bära saker har inte gått. Sätta upp lister där hemma, och göra nytta. Det fungerar liksom inte, säger han till kvällstidningen.

Torgny Mogren, skidor
130313 Presskonferens, Mästarnas Mästare: Torgny Mogren, skidor. ©Bildbyrån – 134038 – Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Återhämtningen och rehaben fortsätter för skidhjälten och planen är att han ska vara helt återställd till midsommar. Efter sommaren väntas han återvända till jobbet som expert på Radiosporten för den nya skidsäsongen.
– Det ska inte vara några problem. Jag hoppas vara tillbaka till hösten, säger Mogren i intervjun.

Torgny Mogren är en av svensk skidåknings främsta åkare genom tiderna. Under den aktiva karriären blev 1 OS-guld, 4 VM-guld, 3 VM-silver och 2 VM-brons i prisskåpet.

Dela artikeln för att stötta svenska skidikonen Torgny Mogren!

LÄS MER: Norska stjärnans oväntade jättehån mot Stina Nilsson(!) – efter mardrömmen: ”Jag sa det i telefonen”

Få våra nyhetsbrev!