Skidikonen Pernilla Wiberg om tuffa smärtan efter långa karriären: ”Försämrats senaste två åren”

Hon är en av de riktigt störa inom skid-Sverige.
Nu avslöjar Pernilla Wiberg smärtan efter långa karriären på världstoppen.
– Jag kommer att behöva byta ut mitt knä mot ett konstgjort knä, säger hon till SportExpressen.

Med 2 OS-guld, 4 VM-guld och 24 världscupsegrar kan Pernilla Wiberg sammanfatta en helt otrolig karriär. Hon är en av svensk skidsports absolut största genom tiderna och i dag fyller hon 50 år.

Wiberg 50 år

När födelsedagsbarnet får välja ut sitt absoluta favoritögonblick från karriären är det ändå inte guldmedaljerna som väger tyngst. Utan istället ett silver som övertrumfar allt annat. 
– Störtloppet i Nagano 1998 och OS-silvret jag tog då är det jag tänker på först. Man kan tycka att guld slår högre än silver men i och med att det var störtlopp och dessutom i ett OS, det var häftigt. Och det är fortfarande det jag är mest stolt över, säger hon i en intervju med SportExpressen.

Pernilla Wiberg, skidor
910202 Alpint, VM, storslalom, Damer: Pernilla Wiberg, Sverige med sin guldmedalj. © Bildbyrån – 14740

Sedan 26 år tillbaka är ”Pillan” bosatt i Monaco, tillsammans med maken Bödvar Bjerke och barnen Axel och Sofia. Det är även hemma i Monaco som den alpina drottningen kommer att fira sin 50-årsdag.

ANNONS: Hos Unibet får man nu 100 kr extra att spela för vid första insättningen! Klicka här för att öppna ett konto och ta del av 100 kronor extra vid din första insättning hos Unibet.

”Har försämrats”

Någon åldersnoja verkar hon inte direkt ha. Förutom att kroppen börjar ge sig till känna.
– Ålder är bara en siffra, och den devisen lever jag efter. Det handlar om hur man känner sig. Speciellt fysiskt som en gammal elitidrottare. Att man börjar få en del krämpor. Det fysiska och det psykiska hänger ofta ihop och rör man på sig mår man bättre mentalt, säger hon till kvällstidningen.

Pernilla Wiberg, skidor
180213 Pernilla Wiberg under en pressträff med de tävlande i jubileumssäsongen av Mästarnas mästare den 13 februari 2018 i Stockholm. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN / Cop 141

För även om Wiberg tränar en hel del i dag och håller sig aktiv så börjar åren och framförallt sviterna från en lång och krävande idrottskarriär att komma ifatt henne. Nu öppnar hon upp om smärtan i vardagen efter många år på den absoluta världstoppen inom alpint.
– Mitt vänsterknä börjar ge sig tillkänna mer och mer. Man får väl skylla det lite på åldern. Jag kan inte springa längre, och undviker att hoppa. Men det är bara att anpassa träningen efter det, säger hon i intervjun och erkänner att det blivit värre senaste tiden.
– Läget har försämrats de två senaste åren. Och åt det hållet som det utvecklas kommer jag att behöva byta ut mitt knä mot ett konstgjort knä. Jag förbereder mig mentalt för att den dagen kommer. Ju längre man kan skjuta på det desto bättre. Men det handlar också om vilken smärttröskel man har. Jag vill inte äta några mediciner.

61 pallplatser

Pernilla Wiberg avslutade sin karriär som utförsåkare 2002. Då kunde hon sammanfatta hela 12 säsonger i världscupen, fem världsmästerskap och fyra olympiska spel.

Totalt blev det hela 61 pallplatser på världscupen samt 6 VM-medaljer och 3 OS-medaljer för ”Pillan” från Norrköping. I dag ser vi henne främst som expertkommentator i SVT och programledare för mästarkvalet i ”Mästarnas mästare”.

LÄS MER: Ingemar Stenmarks känslosamma ord som får Pernilla Wiberg att bryta ihop i tårar

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!