Skidikonen avslöjar hur han bryter mot lagen – varje gång han kör bil: ”Helt sant – men jag har inget val”

Han är en av skidsportens största genom tiderna.
Nu avslöjar legendaren Juha Mieto hur han bryter mot lagen när han kör bil.
– Någon sa till mig att jag kunde riskera böter för det här, men jag har inget val, säger han till finska tidningen Ilta-Sanomat.

Med ett namn som väcker skräck hos svenskar är Juha Mieto en av skidsportens allra största. Även bokstavligt talat då finländaren är två meter lång och har storlek 51(!) i skor.

Ikonen Mieto

Han tampades mot både Thomas Wassberg och Gunde Svan under karriären och tog hem 1 OS-guld, 2 OS-silver, 2 OS-brons, 2 VM-silver och 2 VM-brons. Det finns även en hel del sköna storys om legendaren Mieto.

Juha Mieto, Finland
Lake Placid, N.Y., USA, 198002: OL LAKE PLACID 1980. Langrenn, 4×10 km menn, 20. februar 1980. Bildet: JUHA MIETO (fin). Finland tok bronse p herrestafetten. FOTO: NTB / EPU / NTB

Nu väljer han själv att bekräfta en fördom som många har av honom. Nämligen att han kör bil helt barfota, även under den kalla vintern.
– Det är helt sant, säger Mieto i en intervju med finska tidningen Ilta-Sanomat.
– Än i dag kör jag nästan alltid bil barfota, oavsett väder. Och det finns goda anledningar till det.

Förklarar allt

Anledningen är helt enkelt att skidikonen har alldeles för stora fötter.
– För det första har jag 51 i skostorlek och om jag har skor på fötterna så är det svårt att få plats. Det är helt enkelt säkrast för mig att köra utan skor. Då får jag dessutom bättre känsla för pedalerna, säger han i intervjun.

Juha Mieto, Finland
190226 Juha Mieto of Finland at a press event during the FIS Nordic World Ski Championships on February 26, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 135955

Mieto berättar även att han fått höra att det kan vara olagligt att köra bil barfota. Men det struntar han helt och hållet i, för han har inget annat val.

”Inga problem”

Och trots att de finska vintrarna kan vara ganska hänsynslösa med extrem kyla så plockar han alltid av sig skorna när han sätter sig bakom ratten.
– Jag har alltid varit känd för mitt blodflöde. Kyla är aldrig något problem, säger finländaren till tidningen.

Med svenska ögon är Juha Mieto allra mest känd för den dramatiska uppgörelsen med Thomas Wassberg under OS 1980 i Lake Placid. Båda gjorde upp om guldmedaljen på 15 kilometer och i mål var svensken endast 1 ynka hundradel före finländaren.

Tycker du att Juha Mieto är en av skidsportens största genom tiderna? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Stina Nilssons bekännelse om en eventuell comeback till längdskidor igen: ”Folk tror det men…”

Få våra nyhetsbrev!