Stina Nilssons bekännelse om en eventuell comeback till längdskidor igen: ”Folk tror det men…”

Hon har slagit sig i världscupen som skidskytt.
Nu avslöjar Stina Nilsson vad hon känner för gamla sporten längdskidåkning.
– Jag känner igen mig lite i Linn (Svahn), säger hon till SportExpressen.

Det har gått ett år sedan Stina Nilsson lämnade längdskidåkningen bakom sig efter 5 OS-medaljer och 7 VM-medaljer. Hon ville ha en ny utmaning och gav sig in i en helhjärtad satsning på skidskytte.

Stinas säsong

Svenskan fick ta emot både kritik och skepsis för hennes nya vägval och det var också en mycket tuff start på debutsäsongen i den nya sporten. Men Nilsson skulle växa sig in i det och på säsongens sista tävlingshelg fick hon äntligen göra debut i världscupen och få pröva på den allra högsta nivån inom skidskytte.

Stina Nilsson, skidskytte
210319 Stina Nilsson of Sweden ahead of the Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0084

Sedan säsongens slut har Stina även fått glädjebeskedet att hon tilldelats en ordinarie plats hos skidskyttelandslaget till kommande säsong. Men den stora frågan är om hon fortfarande saknar sin gamla sport längdskidåkning.

”Folk tror det”

Nilsson erkänner att hon såg några av loppen under skid-VM nyligen. Framförallt såg hon damernas sprint, hennes tidigare paradgren, och fick verkligen glädjas med förre lagkamraten Jonna Sundlings imponerande VM-guld.
– Det var jättekul för Jonna! Hon var jätteförtjänt av det där guldet, säger Stina i en intervju med SportExpressen.

Stina Nilsson, skidor
190224 Gold medalists Maja Dahlqvist and Stina Nilsson of Sweden celebrate and pose for a picture with the Swedish flag at the medal ceremony for women´s team sprint during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87891

Men det som mest fick henne att tänka tillbaka på den egna karriären var Linn Svahns blytunga VM-insats. Nilsson kom till skid-VM i Lahtis 2017 som en stor guldfavorit men lyckades inte motsvara förväntningarna.
– Jag känner igen mig lite i Linn. Jag har ju varit lite i samma sits, som under VM i Lahtis. Men Linn har alla möjligheter i världen att komma tillbaka starkare. Att se det som hände som extra tändvätska, säger Stina i intervjun.

Sedan får Stina Nilsson en direkt fråga om hon hade velat vara med under skid-VM 2021 i Oberstdorf, istället för att se det hemma från tv-soffan.
– Mmm, folk tror ofta det. Men jag tror att jag både blivit lite ledsen och orolig om jag känt att jag velat vara där. Det hade inte varit så bra. Men det är en fin känsla. Tiden som längdåkare är liksom ett kapitel i livet jag är jättenöjd med. Men nu är det stängt, säger hon till kvällstidningen och tar bort allt hopp om en eventuell comeback till längdskidåkningen.

LÄS MER: Norske storstjärnans helt ärliga ord – berättar om enorma hatet efter omtalade loppet: ”Kallar mig pedofil”

Få våra nyhetsbrev!