Skidhjälten Charlotte Kalla berättar sanningen om det stora misstaget i hennes liv: ”Det är en sorg”

Charlotte Kalla har lagt skidorna på hyllan.
Men det finns något som hon fortfarande grubblar över.
– Det är en sorg och rotlöshet, berättar hon i ”Sommar i P1”.

Det var en epok som tog slut i våras när Charlotte Kalla meddelade att hon avslutar idrottskarriären. Redan som sjuåring lärde hon sig att åka skidor hemma i Tärendö, Norrbotten, och grundlade vad som skulle komma att bli en fantastisk karriär.

Kallas karriär

Hon gick snabbt från jättelöfte till fullfjädrad OS-drottning under 16 säsonger på världscupen, 8 världsmästerskap och 4 vinter-OS. Det blev sammanlagt 9 OS-medaljer, 13 VM-medaljer och hela 37 SM-guld under den långa och framgångsrika karriären.

Charlotte Kalla, skidor
190219 Charlotte Kalla poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team ahead of the FIS Nordic World Ski Championships on February 19, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87876

Kalla kommer att bli ihågkommen som en av de allra främsta längdskidåkarna i svensk idrottshistoria. Nu börjar ett nytt liv som ”pensionär” och i somras fick 35-åringen chansen att sammanfatta karriären med ord i hennes egna sommarprat i P1.

Stort misstag

Då avslöjar svenska skidstjärnan sitt stora misstag i livet, som inte alls handlar om längdskidåkning. Utan om hennes arv från Tornedalen och sorgen över att inte förstå eller prata meänkieli, minoritetsspråket som finns i hennes släkt.

Charlotte Kalla, skidor
220323 Charlotte Kalla, Piteå Elit, efter damernas 10km klassisk stil under dag 1 av SM-Veckan den 23 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0345

Kalla ångrar verkligen att hon aldrig lärde sig språket som hennes farmor pratade flytande.
– Jag som aldrig kunnat språket, har jag rätt att titulera mig tornedaling? Det är en fråga jag ofta grubblat på. När jag fortfarande bodde hemma i Tärendö tyckte jag att det var jobbigt att inte kunna språket och inte kunna prata flytande. Vi hade obligatorisk hemspråksundervisning på lågstadiet men det var ingen i min årskull som såg värdet i att lära oss språket. Det var inte mycket status i att lära sig meänkieli, vi satte högre värde i att lära oss engelska eller franska, berättar Kalla i Sommar i P1.

”Är en sorg”

Enligt Kalla själv så fanns det ett motstånd mot att lära sig meänkieli under uppväxten, både i hennes generation och hennes föräldrars.
– Vi ska inte lasta våra föräldrar för att de inte har lärt oss, det är ett samhällsfenomen att den tredje generationen har blivit utan språket. Jag har växt upp med det och jag har hört det i min omgivning. Ändå har jag inte fått lära mig det eller tagit chansen som barn, säger hon i sitt sommarprat.
– Jag märker många i min omgivning som heller inte har fått språket med sig hemifrån men som vill ta tillbaka det för att rota runt bland sina rötter. Det är en sorg och rotlöshet att inte kunna språket. Det är många uttryck på meänkieli, i sagor eller berättelser, som är helt hopplösa att återge eller ens försöka översätta till svenska. Det är ett tapp av mitt kulturarv.

Kommer du att sakna Charlotte Kalla i skidspåren under vintern? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Charlotte Kallas plötsliga återkomst till skidvärlden – här är OS-hjältens nya okända roll: ”Hon tvekar inte”