Skidchefens attack efter ryska OS-beskedet: ”Synd att han inte är död”

Dopingbråket i skidvärlden fortsätter. 
Nu attackerar den ryske landslagschefen Juri Tsjarkovski visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov.
– Han försökte ta sitt liv och det är synd att han inte lyckades, säger han till norska TV2. 

Den ryske landslagschefen för längdlandslaget Juri Tsjarkovski är rasande efter IOK:s besked att Ryssland portas från OS i Sydkorea. Nu attackerar han mannen som avslöjade dopingskandalen, Grigorij Rodtjenkov – och önskar att han vore död.

Samtidigt erkänner landslagschefen att det har förekommit doping i de ryska skidlandslagen.
– Jag har varit manager för längdlandslaget sedan 1987. Första gången vårt lag blev anklagat för doping var i Trondheim-VM (1997). En kvinnlig utövare blev anklagat för att ha använt Bromantand, som var förbjudet redan då, och vid det tillfället blev hon avstängd i två år. Ingen diskussion, det var rätt beslut, säger Tsjarkovski till TV2.

Fem år senare, i OS 2002 dopade sig två ryska åkare och blev avstängda i två år, vilket landslagschefen tyckte var helt rätt.
– Också i OS 2002 blev en utövare diskad för dopning. Två års avstängning var helt, helt rätt. Vi protesterade inte heller då men nu förstår vi inte, säger han.

”Synd att han inte lyckades ta sitt liv”

Men Tsjarkovski har dock väldigt svårt att acceptera beslutet att Ryssland portas från OS i Sydkorea. Han attackerar dessutom visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov på ett osmakligt sätt.
– Det är en skamlig människa, Rodtjenkov. När han ville ta sitt liv 2011 var han redan så gott som död. Då var han i en rättsprocess och han visste att han skulle få ett fängelsestraff. Han försökte ta sitt liv och det är synd att han inte lyckades, säger han till TV2.

LÄS MER: Beskedet: Ryssland stoppas från ALLA idrotter i OS