Beskedet: Ryssland stoppas från ALLA idrotter i OS

Nu är det klart.
Internationella olympiska kommittén portar Ryssland från att delta i OS i Peyongchang.
– Jag känner mig väldigt ledsen för alla rena för alla idrottare som blir lidande av den systematiska dopingen, säger IOK-presidenten Tomas Bach.

I dag kom beskedet. IOK portar Ryssland från de kommande olympiska spelen. Dessutom bötfälls den ryska olympiska kommittén med motsvarande 126 miljoner kronor.

Beslutet från IOK kommer efter att man tagit del av den så kallade Schmid-kommissionen. Där fastslår man att Ryssland stått för ””systematiserad manipulation av antidopningreglerna”.
– Vi har aldrig sett en liknande systematiskt och utbrett fusk någonsin tidigare. Det har orsakat enormt skada mot den olympiska andan och idrotten, säger Samuel Schmid som lett en av IOK:s utredningar.

Kan tävla under neutralt flagg

Beslutet innebär att Ryssland stoppas från alla idrotter och grenar. Men om det finns enskilda idrottare som är helt frikända från den systematiska dopingen, så kan de tävla under neutralt flagg.

Så vad innebär det här för till exempel hockeyturneringen? Ryssland får alltså enligt beskedet i dag inte delta. Ryssland skulle kunna ställa upp under neutralt flagg, men från ryskt håll har man sedan tidigare varit tydlig: blir nationen portad, kommer man inte skicka några spelare till OS.

Och inte skulle bara de ryska spelarna stoppas. Man har tidigare sagt att man kommer förbjuda samtliga hockeyspelare i KHL att delta i turneringen. Det skulle i så fall innebära att vi inte får se hockeyspelare från NHL eller KHL i OS.

Här är några av reaktionerna på sociala medier: