Skidbasen bryter nu tystnaden efter stora kaoset i landslaget: ”Det har inte fungerat…”

Senaste året har varit ruskigt turbulent i skidlandslaget.
Nu bryter högsta hönset skidförbundet tystnaden.
– Det beskrivs som ett större kaos än vad vi tycker det är, säger Karin Mattsson, ordförande i skidförbundet, till SportExpressen.

Skidlandslaget har skakats av plötsliga avhopp, tung kritik och enorm oreda under hela det senaste året. Det började redan förra sommaren när två olika landslagschefer tvingades lämna inom bara några månader.

Stina Nilsson slutade

Sedan har det fortsatt under den senaste veckan med ytterligare avhopp och enorm kritik. Allt tog fart när Stina Nilsson kom med sitt chockbesked att lämna längdskidor och byta sport till skidskytte istället.

Stina Nilsson, skidlandslaget
191201 Stina Nilsson of Sweden talks to media after the women’s 10 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup premiere on December 1, 2019 in Ruka. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_477

Därefter har ytterligare två herrtränare i Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo valt att lämna skidlandslaget. Även tre av damlandslagets största stjärnor hotar med att gå ur landslagets träningsgrupper.

”Ett större kaos än…”

En hel del har uttalat sig om den stora turbulensen men nu kommer den tyngsta rösten hittills. Då högsta chefen väljer att bryta tystnaden och öppna upp sig om vad som händer inom svensk skidsport.
– Börjar man slå ihop bilden av allt som hänt så beskrivs det som ett större kaos än vad vi tycker det är. Utan att säga att jag håller med om den bilden kan jag väl säga så här: Med de förändringar som varit är det klart att det också påverkar vardagen. Det förstår vi också. Just nu kontaktas alla åkare, ledare och andra berörda personer för att utvärdera förra säsongen. Det är väldigt viktigt att vi får kartlägga hela bilden, säger skidförbundets ordförande Karin Mattsson till SportExpressen.

Karin Mattsson, skidförbundet
190203 Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson under dag 7 av SM-veckan den 3 februari 2019 i Sundsvall. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

Mattsson erkänner också att hon inte är orolig för vad som händer i skidlandslaget just nu. Även om det är oroligt.
– Jag har väldigt stor tilltro till det jobb som görs. Men det är klart att det är en väldigt tuff situation så länge man inte har facit, hon till kvällstidningen.

”Har inte fungerat”

Efter allt som varit väljer förbundets ordförande att istället blicka framåt. Karin Mattsson är ”väldigt hoppfull” om framtiden för längdlandslaget trots avhoppen.

Dessutom vill hon lyfta fram nye längdchefen Daniel Fåhraeus som en mycket bra rekrytering.
– Det som varit har varit. Nu har vi verkligen en anledning att ta reda på vad som fungerat bra och vad som inte fungerat. Och vad vi ska göra i framtiden. Alla vill vi ju att allt ska falla på plats. Men… Innan vi är där finns det ingen som kan säga att man är helt avslappnad, säger Mattsson i intervjun.

LÄS MER: Norska rivalens stora pik mot Stina Nilsson – som stoppades i Skavlan: ”Jag tror att hon…”