Sjuka siffran: Norge har med sig hela 6 000(!) doser astmamedicin till vinter-OS

Norges hantering av astmamedicin har nu nått en helt ny nivå.
När NRK rapporterar att norska landslaget har med sig hela 6 000(!) doser astmamedicin till vinter-OS.
– Jag kan förstå att det låter mycket, säger Mona Kjeldsberg, ledare för Norges hälsoteam.

För två år sedan åkte norska storstjärnan Martin Johnsrud Sundby fast i ett dopingtest efter att ha överdoserat astmamedicin. Det slutade i en tre månader lång avstängning.

Men norska skidlandslaget har inte slutat med astmamedicin för det. Tvärtom. Nu når deras användning av astmamedicin helt nya höjder.

För norska tidningen NRK rapporterar i dag att exakt hur mycket astmamedicin Norge ska ha med sig till vinter-OS i Pyeongchang. Och det är rätt så mycket.

”Vi måste ha beredskap”

Norge ska ha med sig sammanlagt hela 6 000 doser astmamedicin till Sydkorea. Det är så mycket som 10 gånger mer än vad till exempel Finland har, som packat med sig 600 doser till vinter-OS.
– Vi står för de doserna vi har och har gjort en beräkning utifrån det vi har haft med oss till tidigare OS, säger Mona Kjeldsberg, ansvarig för Norges hälsoteam i OS till NRK.
– Vi måste ha beredskap för att kunna täcka saker som kan uppstå för de 250 människorna som vi har ansvaret för under hela OS. Och det ska sägas att de allra, allra flesta av medicinerna kommer att finnas kvar när vi ska åka hem igen.

SOK tar starkt avstånd från Norge

NRK rapporterar även att Norge kommer ha med sig hela 43 inhalatorer till astmamedicinen. Det går att jämför med Sverige och Finland som bara har med sig tio inhalatorer vardera.

Dessutom har Norge med sig tio nebulisatorer till Pyeongchang. Medan Sverige inte har en enda nebulisator med sig och SOK-chefen Peter Reinebo tar starkt avstånd från Norges användning av maskinerna.
– Vi använder inte det. Hamnar man i en akutsituation så finns det utrustning på kliniken i OS-byn. Det där är ingenting som vi håller på med i normalfallet, säger Reinebo till norska tidningen NRK, men vill inte kommentera de 6 000 norska doserna av astmamedicin.
– Jag kan inte svara på hur ett annat land resonerar, men våra medicinskt ansvariga har gjort en bedömning av vad vi behöver. Och det har vi med oss. Om vi skulle behöva någonting mer så kan vi införskaffa det i OS-byn.

Dela artikeln om du också tycker det här är sjukt!

LÄS MER: Guldhoppet blir Sveriges fanbärare under OS-invigningen: ”Det känns helt rätt”

OS 2018 i Pyeongchang, Sydkorea: Tv tider, schema, datum och sporter

Följ oss även på Instagram!

https://www.instagram.com/p/Be2fOVyFHC_/?taken-by=sportbibeln.se

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);