Guldhoppet blir Sveriges fanbärare under OS-invigningen: ”Det känns helt rätt”

I natt blev det klart vem som ska bära svenska flaggan under OS-invigningen.
Det blir curlingspelaren Niklas Edin som får äran som fanbärare.
– Det ska bli fantastiskt roligt, säger han i ett uttalande.

På en presskonferens i natt tillkännagav Peter Reinebo, truppchef i SOK, vem som får den stora äran att bära flaggan och leda den svenska OS-truppen under OS-invigningen på fredag. Daniel Rickardsson, Victor Öhling Norberg och Joel Lundqvist var förhandsfavoriterna.

”Jag funderade i en sekund”

Men det blir ett helt annat namn. Då curlingspelaren Niklas Edin utsetts till Sveriges fanbärare under OS-invigningen. Han tar nu över en fin tradition efter Magdalena Forsberg, Anja Pärson, Peter Forsberg och Anders Södergren.
– Jag fick samtalet i morse. Det är en väldigt stor ära och jag funderade i ungefär en sekund innan jag tackade ja. Det har varit ett stort mål i OS-karriären att få bära fanan, säger Edin enligt Sportbladet.

Charlotte Kalla nobbade

Nu erkänner Reinebo att det var ett svårt val i år, då det mest självklara valet – Charlotte Kalla – tvingades nobba invigningen på grund av tävlingsdag redan på lördagen.
– Det begränsar våra valmöjligheter lite grann men så har det alltid varit. Det finns ändå alltid riktigt bra kandidater och Niklas en sådan, säger Reinebo om valet av curlingsvensken.
– Vi vill gärna ha en mix av idrotter i den mån det går. Att utse Niklas till fanbärare känns helt rätt, både i hjärtat och hjärnan.

Edin gör nu sitt tredje vinter-OS och har tidigare en fjärdeplats och OS-brons på meritlistan. Nu siktar han betydligt högre.

Dela artikeln om du gillar det här valet!

LÄS MER: Här får Peter Forsberg den stora äran att springa med OS-facklan: ”Jag sprang för fort…”

OS 2018 i Pyeongchang, Sydkorea: Tv tider, schema, datum och sporter

Följ oss även på Instagram!