Sebastian Samuelssons vrede – OS-guldhjältar i ny dopingskandal: ”Djupt besviken”

Då var det dags igen…
Fyra nya ryska skidskyttestjärnor pekas ut som dopade.
– Man blir djupt besviken varje gång en sådan här nyhet kommer, säger en irriterad Sebastian Samuelsson till SportExpressen.

Ännu en dopingskandal i skidskyttevärlden har blossat upp och återigen är det ryska åkare som pekas ut. Internationella skidskytteförbundet har anklagat fyra ryska skidskyttar för att ha brutit mot dopingreglerna, samtidigt som AP rapporterar att Ryssland ska betalat runt 2,7 miljoner kronor för att tysta ned dopinganklagelserna.

Ryska nyhetssajten SportExpress avslöjar nu att de fyra åkarna är två OS-guldvinnare i Jevgenij Ustjugov och Svetlana Sleptsova, båda två har redan lagt ned sina karriär. De övriga två dopingmisstänkta åkarna är Aleksander Tjernysjev och Aleksander Petjenkin.

”Man blir djupt besviken”

Återigen är svenske OS-hjälten Sebastian Samuelsson, som tidigare riktat stor kritik mot Rysslands dopinghantering, rejält irriterad och framförallt besviken över ännu en dopingskandal inom sporten.
”Besviken. Enligt RBU så är tre inte längre aktiva. Men det spelar ingen roll – omfattningen av den ryska stadsdopingen visar sig bara större och större”, skriver han på Twitter.

Samuelsson utvecklar sedan sina tankar i en intervju med SportExpressen.
– Man blir djupt besviken varje gång en sådan här nyhet kommer ut. Samtidigt som jag tycker det är bra att de som fuskar åker fast. Hoppas att det kommer få ett slut någon gång, säger han till kvällstidningen.

Samuelsson vill se förändring

Nu hoppas svenske skidskytten att hårdare tag mot dopingen beslutas på Internationella skidskytteförbundets kongress 7 september.
– Det krävs hårt arbete och att man tar de här sakerna på allvar. Nu är det en kongress med IBU om en vecka. Då kommer det väljas en ny president. Förhoppningsvis är det en som kommer ta ännu hårdare tag, säger Samuelsson till SportExpressen.
– Där är det bland annat en omröstning om huruvida Ryssland ska fortsätta att vara en provisorisk medlem i IBU. Jag tycker att Ryssland inte gjort någonting för att förbättra sin image eller ta den här saken på allvar. Så jag ser ingen anledning till att de ska få ett fullvärdigt medlemskap.

Dela artikeln om du också håller med Sebastian Samuelsson!

LÄS MER: Sebastian Samuelssons känga mot Petter Northug: ”Han har för…”

Duplantis tunga smäll – får inte ta emot prispengarna