Sebastian Samuelssons hårda kritik efter stora skandalen för norska skidprofilen: ”Haft misstankar”

Skidskyttevärlden skakas just nu av jätteskandal.
Vilket får VM-guldhjälten Sebastian Samuelsson att reagera starkt.
– Mina misstankar har ju besannats, säger han till Radiosporten.

Hela skidskyttesporten skakas nu om av en stor skandal om grov korruption på den allra högsta nivån. Så länge som 26 år var norske skidprofilen Anders Besseberg ordförande för Internationella skidskytteförbundet, IBU.

Norsk skandal

Han avgick sedan 2018 under uppmärksammade former och har sedan dess granskats för misstankar om korruption. Norrmannen ska ha värnat om Rysslands intressen och tagit emot pengar för att mörka dopningsfall.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
230216 Sebastian Samuelsson of Sweden after competing in Single Mixed Relay during the IBU Biathlon World Championships on February 16, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0552

Nu har beskedet kommit att Besseberg åtalas för grov korruption för brott som ska ha begåtts under åren 2009-2018. Den norska myndigheten för utredningar av ekonomisk brottslighet, Økokrim, rapporterar att det rör sig om mutor i form av klockor, jaktresor och troféer samt prostituerade.

LÄS MER: Charlotte Kallas ärliga ord om relationen till värsta rivalen Therese Johaug – när båda nu ska bli mammor

Sebbes kritik

Enligt uppgifter finns det bevis för att mutor ska ha tagits emot under en tioårsperiod då norrmannen var president för IBU. Men Besseberg nekar till brott.
”Han vidhåller att aldrig har tagit emot mutor eller försökt påverka IBU:s antidopningsarbete till förmån för någon”, meddelar norrmannens advokat Christian B Hjort till norska NTB.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
230214 Sebastian Samuelsson of Sweden after competing in Men’s 20 km Individual Competition during the IBU World Championships on February 14, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0548

Svenske VM-guldhjälten Sebastian Samuelsson var kritisk redan 2018 och vädrar nu sitt missnöje igen mot hur det skötts.
– Jag minns att jag var ganska så upprörd faktiskt. Det är klart att jag tycker att Besseberg under sina sista år som president för IBU gjorde ett väldigt dåligt jobb. Jag hade sagt i någon intervju innan den här razzian att det är något som känns väldigt fel och jag tror det är väldigt mycket pengar inblandat i det här, att det är någon form av korruption. Av den anledningen har ju mina misstankar besannats, säger ”Sebbe” till Radiosporten.
– Det var väldigt många som var upprörda över besluten som han tog och det var mycket beslut som gick Rysslands väg med många tävlingar som gick där trots att deras antidopningsorganisation inte godkänts av Wada. Och det gick emot vad många skidskyttar och vad skidskyttepubliken ville. Det var många konstiga beslut.

LÄS MER: Ingemar Stenmark pekar ut den makalösa detaljen från karriären som får alla svenskar att tappa hakan

Samuelsson erkänner att han inte alls förvånad över att Anders Besseberg nu åtals för korruption. Skidskyttarna försökte nå norrmannen och ha möten med IBU-presidenten men det var helt förgäves.
– Det var väldigt svårt att ha en dialog med Besseberg, han ville inte ha någon diskussion med de aktiva. Vi, åkare, försökte ha möten men när det väl började bli jobbigt så var han alltid tvungen att gå eller åka iväg på något annat. Jag är väldigt glad att IBU sköts på ett helt annat sätt i dag än vad det gjorde då, säger Sebbe i intervjun.

Vad tycker du om den här jätteskandalen? Dela artikeln och säg din åsikt!