Sebastian Samuelssons ärliga ord om krisen inför VM – sågas nu av experten: ”Det är konstigt”

Sebastian Samuelsson har det inte lätt just nu.
Det oroar honom inför VM.
– Det är konstigt, säger han, samtidigt som han får kritik av experten Björn Ferry.

Sebastian Samuelsson är vår största skidskyttestjärna på herrsidan, och förväntningarna på honom inför den här säsongen var stora. Han var stundtals dominant under förra vintern, och rapporterna från sommarträningen pekade på att han bara blivit ännu starkare.

Tunga resultat

Men så har det inte riktigt varit. Hans säsong började bra, trots att han hade svårt att hamna på pallen. Indikationerna fanns dock där, men sedan dess gick det sämre. Han ligger nu på en 13:e plats i den totala världscupen, och har dessutom varit sjuk i en vecka, vilket hållit honom borta från träning.

221215 Sebastian Samuelsson of Sweden competing in men’s biathlon 10 km sprint during the IBU World Cup on December 15, 2022 in Annecy-Le Grand Bornand.

VM i skidskytte börjar den 8 februari, alltså om mindre än en månad, och det finns en stor oro att han inte ska hinna komma i den form han hade hoppats på.

– Det kändes rätt bra i dag och jag är ganska pigg i kroppen. Men jag är ju en bra bit efter och jag vet inte vad det beror på. Har jag varit sjuk är det klart att man behöver lite tid för att komma i gång, säger Samuelsson till SVT.

LÄS MER: Björn Ferry utesluter Stina Nilsson från VM-truppen – riktar nu tydlig kritik: ”Det är det som inte stämmer”

Sågas av experten

Samuelsson tycker överlag att säsongen varit sämre än förväntat. Han har skjutit sämre än vad han gjorde förra året, och framför allt åkt långsammare. Och han vet inte varför.

– Spontant känns det något med andningen, att jag inte hittar rytmen till det första skottet. Det är konstigt, jag tycker att jag har förberett mig bra i dag, säger han.

Björn Ferry, skidskytte
201114 Björn Ferry kommentator åt SVT under skidskytte, sprint den 14 november 2020 i Idre. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0027

Björn Ferry, förre storstjärnan i skidskytte och numera expert i SVT, menar att Samuelsson är långt ifrån där han borde vara – och pekar dessutom ut det stora problemet.

– För Samuelssons del är det åkningen som svajar, den var bra i början (av säsongen) och man tänkte att det kanske finns en nivå till och så kom det inte och så blev han sjuk, säger Ferry, och fortsätter:

– Samuelsson har långt till formen.

LÄS MER: Underbara bilderna på Frida Karlsson som alla älskar – hyllas nu stort för fantastiska gesten: ”Det är unikt”