Sanningen bakom plötsliga avhoppet i skidlandslaget – och SVT-expertens stora kritik: ”Det är bedrövligt”

Längdchefen Daniel Fåhraeus lämnar svenska skidlandslaget.
Nu avslöjas sanningen bakom det plötsliga avhoppet.
– Jag tycker att det är bedrövligt, säger SVT-experten Anders Blomquist i ett uttalande.

Under onsdagen kom det överraskande beskedet att längdchefen Daniel Fåhraeus lämnar skidlandslaget omedelbart. Efter bara ett och ett halvt år hos Svenska skidförbundet.

Han lämnar

I ett pressmeddelande blev den officiella anledningen att han fått en ny tjänst som vd för Piteå Kommunföretag AB.
– Resan blev kanske något kortare än jag tänkt, och det är med blandade känslor ett beslut att byta jobb tas. Men jag ska vidare i livet och ta mig an en annan utmaning som ligger lite, eller förresten mycket, närmare mitt hem i Piteå. Det har verkligen varit en fantastisk resa tillsammans med en grupp duktiga och engagerade människor som lett fram till framgångar, både i spåren och utanför. Jag hoppas att den resan fortsätter för Svenska Skidförbundet och längdverksamheten, sa Fåhraeus i pressmeddelandet.

Daniel Fåhraeus, skidor
200207 Daniel Fåhraeus, head of cross-country skiing at the Swedish Ski Association during a press conference with the Swedish cross country skiing team on February 7, 2020 in Falun. Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180181

Men det var långt ifrån hela sanningen. Enligt SVT Sport handlade avskedet om att det finns en delad syn på ledarskap inom skidförbundet.

SVT-kritiken

Fåhraeus bekräftar själv att det är en del av anledningen bakom hans uttåg men att det inte var ett så stort problem. Samtidigt som förbundsledningen vill hålla de spekulationerna hemliga.

Anders Blomquist, skidor
200105 Anders Blomquist of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

SVT-experten Anders Blomquist är mycket oroad över situationen i svenska skidförbundet efter Fåhraeus avsked.
– Jag tycker att det är bedrövligt. Tyvärr blir jag inte förvånad, för man känner igen mycket från de här svängarna som har varit de senaste åren. Det är osanningar, kanske till och med lögner ibland, kopplat till personalrekrytering eller att man har gjort sig av med duktiga människor. Det där är inte ett ledarskap som känns särskilt modernt eller som jag tycker att skid-Sverige behöver. Jag tycker att styrelsen och ordföranden får göra något åt det här, för så här kan vi inte ha det, säger han till SVT Sport.

”Är inte bra”

Blomquist tycker framförallt att det är oroväckande för svensk skidsport att tappa sin längdchef efter så kort tid.
– Det är tråkigt att han slutar efter så kort tid i förbundet. Han verkar vara en duktig kraft som har jobbat på. Det blir en väldigt dålig kontinuitet i att bygga ett nytt skid-Sverige på elitnivå nu, säger han.

Fåhraeus är den sensate i raden av nyckelpersoner som lämnat skidförbundet senaste åren. Innan han tillträdde som ny längdchef i januari 2020 hade både förbundskaptenen Rikard Grip och landslagschefen Jonas Peterson lämnat förbundet i uppmärksammade scener.
– Det är uppenbart att det inte fungerar när vi inte kan ha duktiga krafter i verksamheten på ett kontinuerligt sätt, utan det blir sådana här paniklösningar. Det känns verkligen inte bra. Skid-Sverige är så häftigt att jobba med och det borde finnas många duktiga människor som kan göra ett fantastiskt jobb för skid-Sverige. Det här känns inte bra, säger SVT-experten Blomquist.

Vad tycker du om Daniel Fåhraeus avsked till skidlandslaget? Dela artikeln och ge din åsikt!

LÄS MER: Stortalangens vågade löfte efter Therese Johaugs grova skämt: ”Jag ska ge henne en ordentlig hämnd”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!