Så blev ikonen Sveriges första skiddrottning – med hemmagjord(!) blandning som chockade världseliten

Så blev ikonen Sveriges första skiddrottning – med hemmagjord(!) blandning som chockade världseliten

Total rysk dominans.
Då chockade Toini Gustafsson Rönnlund skidvärlden och blev Sveriges första skiddrottning – tack vare en hemmagjord ”cocktailblandning”.
– Det var mitt livs största seger, har hon sagt om OS-guldet i 10 kilometer.

Nuförtiden är vi bortskämda med svenska framgånar på damsidan. Charlotte Kalla har skördat framgångar i nästan 15 år, och åkare som Ebba Andersson och Frida Karlsson är givna medaljkandidater under varenda mästerskap. Men det fanns en tid då Sverige knappt sett några medaljer alls på damsidan i längdskidor.

Sensationella OS-gulden

Toini Gustafsson Rönnlund kom till Sverige vid sex års ålder, som ett krigsbarn från det finska fortsättningskriget. 1966 blev hon den första svenska VM-medaljören någonsin i distansen 10 kilometer. Men hon var ofta chanslös mot åkare från dåvarande Sovjetunionen, som ofta klassades som helt oslagbara. Men plötsligt hände någonting.

ARKIV 1968 – Bonnierarkivet. Längdskidåkerskan Toini Gustafsson vann två OS-guld i Grenoble. Här syns hon med sina båda medaljer runt halsen. Foto: EPU Kod: 193 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Efter den plötsliga succén i VM, då det blev brons i både 10 kilometer och stafetten, så var hon i superform under OS, två år senare. Toini hade året dessförinnan vunnit ett 10 kilometers-lopp i Holmenkollen, och visste att hon kunde hävda sig. På OS i Grenoble var förutsättningarna optimala, och hon hade ett ess i rockärmen.

– När jag vaknade såg jag att det var nollgradigt vallningsföre. Ryskorna var dåliga på att valla skidorna, medan jag hade tränat mycket på det. Jag lät ingen annan valla mina skidor, utan litade mest på mig själv. Det var blött vid start och mål, men på höjderna hade det snöat lite torrsnö. Jag gjorde en ”cocktailblandning” med Silver Rex i trampet, lite klister och nollvalla utanpå, rödblå Swix, har hon sagt till SvD.

”Mitt livs största seger”

Toini Gustafsson tog tillvara på den hemmagjorda vallan – och tog sitt första OS-guld, och bröt den sovjetiska dominansen.

– Jag hade bättre skidor än alla de övriga och var i jättebra form. Det var mitt livs största seger, har hon sagt.

130114 Idrott, Idrottsgalan: Toini Gustafsson Rönnlund tar emot hederspriset. © Bildbyrån

Toini var dock inte färdig där. Efter det sensationella OS-guldet vann hon, bara av farten, även OS-guld i 5 kilometer.

– Men det första guldet var roligare. Det var milloppet jag helst ville vinna och det kändes extra bra att jag lyckades så bra med vallningen där också.

Toini Gustafsson Rönnlund blev därmed Sveriges första skiddrottning, och hyllades enormt på hemmaplan. Hon tilldelades Bragdguldet samma år, men avslutade bara året därpå karriären. Hon gjorde det som en av Sveriges största skidikoner.

LÄS MER: Gunde Svans skarpa kritik mot herrlandslaget – helt ärliga orden inför OS: ”Det finns ingen som…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!