Ryska skidpampen slår tillbaka efter svenska kritiken – vägrar backa för beslutet: ”Är inte nödvändigt”

Sverige har sågat Jelena Välbe.
Men den ryska skidpampen vägrar att backa.
– Det är inte nödvändigt, säger hon.

Jelena Välbe är en legendar inom rysk längdskidåkning, och som aktiv vann hon hela åtta OS-medaljer, varav tre guld. När karriären tog slut blev hon direkt ledare, och i dag är hon rysk skidåknings mäktigaste person, som skidpresident.

Sågad av Sverige

Och hon är inte helt okontroversiell. Välbe rasar flera gånger per säsong på motståndare, kritiker – och till och med sina egna åkare. Men den här våren har kritiken ökat. Sedan Rysslands invasion av Ukraina så har Välbe vid flertalet tillfällen öppet stöttat kriget, och hyllat president Vladimir Putin.

171117 Jelena Välbe, ordförande ryska skidförbundet, i skidloppet över 10 km fristil under Gällivarepremiären den 17 november 2017 i Gällivare. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Samtidigt har Välbe valt att ställa upp som kandidat för att bli en del av Fis, det Internationella skidförbundets, styrelse. Det har fått de nordiska länderna att se rött. Finland och Norge har sågat beslutet, och även Sverige har öppet fördömt hennes kandidatur.

– Självklart kommer vi inte att rösta på henne, har svenska skidförbundets ordförande Karin Mattson sagt till Expressen.

Slår nu tillbaka

Jelena Välbe har varit tyst om kritiken mot henne, men inte längre. Till rysk media säger nu Jälbe att hon absolut inte tänker dra sig tillbaka – och att hon till och med har visst stöd.

– Naturligtvis förstår jag att jag kommer ha motståndare som inte vill se mig i Fis, men det kommer samtidigt finns de som vill jag att ska vara där. Allt kommer att bestämmas av personerna som röstar, säger Välbe till ryska Rsport, enligt Expressen.

Jelena Välbe, skidor
150301 Jelena Välbe, Ryssland, under herrarnas 50 km masstart i klassisk stil under skid-VM den 1 mars 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74082

Jälbe menar samtidigt att man inte får blanda ihop politik och idrott.

– Jag tänker inte dra mig ur valet självmant. Jag tror inte att det är nödvändigt att blanda ihop saker och ting. Det är fel.

LÄS MER: Frida Karlssons tunga besked – egna tränaren lämnar Sverige för att ta över rivalen: ”Hände grejer efter OS…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!