Frida Karlssons tunga besked – egna tränaren lämnar Sverige för att ta över rivalen: ”Hände grejer efter OS…”

Han har tränat Frida Karlsson sedan gymnasietiden.
Nu lämnar Per Nilsson Sverige – och är klar som ny tränare för rivalen.
– Det hände grejer efter OS, säger han.

Frida Karlsson har sedan gymnasietiden hemma i Sollefteå haft ett samarbete med tränaren Per Nilsson. Nu kommer de däremot inte arbeta lika tätt längre – Nilsson har nämligen fått ett nytt uppdrag i ett annat land.

Berättar om beslutet

I stället för att ha sin bas i Sverige kommer han att arbeta nere i Tyskland. Där kommer Per Nilsson att träna det tyska längdlandslaget. Det har varit ett beslut som har legat och grott under ett gäng månader under längdsäsongen.

220212 Frida Karlsson of Sweden at the flower ceremony after women’s cross-country skiing 4×5 km relay during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

– Efter OS hände det grejer på den internationella fronten. Jag har varit i kontakt med den tyska organisationen ett tag och var nere i helgen, säger Nilsson till SVT Sport.

Han kommer att fortsätta ha kontakt med Frida Karlsson, men samarbetet kommer inte att vara lika påtagligt som de tidigare åren.

”Blir skillnad nu…”

– Det är lite tidigt att säga, men på dialogparten och med träningsplaneringen är det samma. Hon börjar ju kunna träningen, säger tränaren.

Han berättar vidare att den 22-årige längdsensationen var en av de första som fick veta hans beslut att flytta – och att hon tog det hela på allra bästa sätt.

211231 Frida Karlsson of Sweden after competing in the women’s 10 km mass start during Tour de Ski on December 31, 2021 in Oberstdorf. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

– Hon (Frida) var en av dem som visste tidigt, hon är skön och ser det som en möjlighet, säger han.

Per Nilsson tror även också att hans nya uppdrag kan leda till ett bättre kontakt med Karlsson. Nu kommer han att vara på plats under världscupstävlingarna.

– Det var inte många gånger jag såg Frida från Gällivare-premiären (första tävlingen i Sverige) till efter OS. Det blir skillnad nu, nu får vi mer kontakt, det ser jag som positivt.

LÄS MER: Lämnar skidlandslaget efter bara några månader – och riktar nu stor kritik: ”Det är ohållbart”

Få våra nyhetsbrev!