Ryska attacken mot Norge och Johaug(!) – efter VM-kaoset: ”Konstigt att alla lider av samma sjukdom”

Det har verkligen blossat upp till ett jättebråk mellan Norge och Ryssland.
Nu kommer en stenhård attack mot Norge från öst.
– För mig är det konstigt att alla åkare har astma, säger ryska landslagschefen Jelena Välbe enligt Championat.

Det allra sista loppet på skid-VM 2021 blev även det mest dramatiska. Femmilens slutspurt har nu väckt ett jättebråk mellan skidnationerna Norge och Ryssland.

Rysk protest

Vi vet alla vad som hände vid det här laget när Johannes Hösflot Kläbo diskades och blev fråntagen VM-guldet. På grund av att Ryssland lämnade in en protest till Internationella skidförbundet, Fis, om att norrmannen hindrat Alexander Bolsjunov på upploppet.

Jelena Välbe, skidor
150301 Jelena Välbe, Ryssland, under herrarnas 50 km masstart i klassisk stil under skid-VM den 1 mars 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74082

Nu har Norge överklagat diskningen till Fis och ett nytt beslut kommer att komma senast på fredag. Efter norska överklagan går nu två ryska skidprofiler till stenhårt angrepp mot norsk skidsport.

Sågar Norge

Bolsjunovs tränare Jurij Borodavko och ryska landslagschefen Jelena Välbe är starkt kritiska till Norges framgångar i skidspåret och menar att det är på grund av dopingklassade preparat. Skidåkare kan få medicinsk dispens utfärdad för dopingklassad astmamedicin, en så kallad TUE (Therapeutic Use Exemption).
– Jag har mina frågor och mina tvivel. Det norska landslaget använder sig av TUE:s till 100 procent. Det är helt fel och Fis blundar för detta, säger Borodavko enligt ryska sajten Championat.

Therese Johaug, skidor
210306 Therese Johaug of Norway celebrates with her gold medal at a medal ceremony for the Women’s Cross Country Skiing 30 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 6, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0102

Välbe är också inne på samma linje och kräver nu att Fis offentliggör samtliga åkare som har fått TUE utfärdade.
– Jag kommer aldrig tro på att norrmännen tränar mer än vad till exempel Bolsjunov eller Chervotkin tränar. Det är andra krafter som hjälper norrmännen… Jag menar att det är konstigt att alla i samma lag lider av samma sjukdom. Alla vet att de har astma, men varför är det så?, säger hon i hårda utspelet till ryska sajten.
– Låt dem använda sina TUE:s, men låt då alla veta om det.

Ryska skidpampen ger sig även på VM-drottningen Therese Johaug som vann 4 VM-guld i Oberstdorf.
– Det är en kvinna som vunnit nästan alla distanslopp under de senaste tre åren. På VM vann hon med tre minuter ned till tvåan. Det väcker tankar hos en, det måste du hålla med om, säger Välbe.

Vad tycker du om ryska attacken mot Norge? Dela artikeln och berätta din åsikt!

LÄS MER: Charlotte Kalla öppnar upp om problemen som stoppade henne under VM: ”Jag var väldigt förvånad”

Få våra nyhetsbrev!