Rivalernas stora missnöje efter Frida Karlssons succé i världscupen – stenhårda orden: "Det är korkat"

Rivalernas stora missnöje efter Frida Karlssons succé i världscupen – stenhårda orden: ”Det är korkat”

Frida Karlsson har fått en mycket fin start på säsongen.
Men nu vädrar rivalerna ett stort missnöje mot säsongsinledningen.
– Det är en korkad förändring, säger finska stjärnåkaren Krista Pärmäkoski till SportExpressen. 

Sverige har fått en riktig drömstart på skidsäsongen med trippla dubbelsegrar under premiärhelgen i Ruka. Emma Ribom och Johanna Hagström kom etta och tvåa i sprinten medan Ebba Andersson och Frida Karlsson tog var sin första- och andraplats förra helgen.

Fridas succéstart

För Karlsson har inledningen resulterat i att hon toppar den totala världscupen tillsammans med norskan Tiril Udnes Weng. Men här finns också ett stort missnöje efter säsongsinledningen med tanke på att norskan bara har två tredjeplatser som bästa placering och ändå är i topp tillsammans med Karlsson.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
221127 Frida Karlsson of Sweden celebrates after competing in the women’s 20 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup on November 27, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0045

Det beror på världscupens helt nya poängutdelning för den här säsongen där bara 30 åkare tidigare fått poäng, jämfört med 50 åkare nu. Dessutom skiljer sig också poängfördelningen i toppen där det tidigare var 100-80-60 poäng för pallplaceringarna, men nu är det 100-95-90 poäng istället.

LÄS MER: Frida Karlsson brister ut i gapskratt av Petter Northugs oväntade ord om henne: ”Vad menar han med det!?”

”Det är knas”

Därför kan Udnes Weng med placeringarna 3, 9 och 3 ha lika många poäng som Karlsson som inlett med 10, 2 och 1.
– Jag vet inte om jag gillar det men just nu passar det ju mig bra, säger Tiril Udnes Weng om nya poängupplägget till SportExpressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
221127 Frida Karlsson of Sweden at the price ceremony after competing in the women’s 20 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup on November 27, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0045

Men missnöjet är betydligt större hos de andra konkurrenterna. Både Emma Ribom, som vann sprintpremiären, och finska stjärnåkaren Krista Pärmäkoski är starkt kritiska mot poängfördelningen på världscupen.
– Jag tycker det är knas. Och framför allt att 50 får poäng. Vi är 49 som startar och att alla som startar får poäng, det känns lite knas, säger svenskan till kvällstidningen.
– Förra året var jag femma här, då fick jag 50 poäng. Nu om jag är på plats 16 får jag 50. Det är en korkad förändring, säger finskan. 

Men även om Frida Karlsson och Tiril Udnes Weng har lika många poäng så är det ändå svenskan som leder formellt och får bära den gula ledartröjan. Då hon till skillnad mot norskan faktiskt har vunnit ett världscuplopp hittills.

Tycker du att det här är rättvist? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Frida och Ebbas otroliga pengaregn efter succéstarten i helgen – så bra att pengarna kan ta slut(!): ‘Får lösa det’