Rivalernas ärliga känga till Frida Karlsson – efter att ha lämnat svenska landslaget: ”Hon kan lära sig av oss”

Frida Karlsson tränar med det tyska längdlandslaget.
Då hoppas stjärnorna lära svenskan ett och annat.
– Vi lär oss mycket av henne, men vi kanske också kan lära henne lite stakteknik, säger tyska OS-guldhjälten Victoria Carl.

Det har inte direkt varit en vår i skymundan för Frida Karlsson. Kort efter att säsongen tog slut kom det chockartade beskedet att hon, precis som Maja Dahlqvist och Linn Svahn, väljer att lämna landslagets träningsgrupp den kommande säsongen.

Tränar med rivalerna

Det är en trend som dyker upp här och var inom skidvärlden, oavsett land, just nu. Men för Sverige är det såklart anmärkningsvärt att tre av de största stjärnorna nu alltså gör en satsning helt i egen regi.

220323 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, efter damernas 10km klassisk stil under dag 1 av SM-Veckan den 23 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

För Frida Karlsson betyder det mer tid tillsammans med sin personliga tränare Per Nilsson. Han är även damansvarig för det tyska längdlandslaget, vilket betyder att Karlsson tränar en hel del med det tyska landslaget.

Ett märkligt upplägg kan tyckas.

– Jag har bra dialog med Anders Byström (svenske landslagschefen). Vi har delat träningsprogrammen i Torsby så vi inte krockar med samma pass i tunneln, säger Nilsson till TT.

”Hon kan lära från oss”

Men det är inga dussinåkare som Karlsson nu tränar med och emot. Katharina Hennig och Victoria Carl gjorde enorm succé under vinterns OS, då man vann guld i teamsprint, och var med i det lag som tog silver i stafetten. Och Hennig menar att Karlsson har en del att lära av tyskorna.

– Vi har mycket att lära av Frida och hon kan lära från oss. Speciellt i teknik. Jag hoppas att vi får möjlighet att tillsammans prata om träning i framtiden. Hon är ju trevlig och ler mycket, säger Katharina Hennig

220217 Katharina Hennig and Victoria Carl of Germany with their gold medals at the medal ceremony for women’s cross-country skiing team sprint during day 13 of the 2022 Winter Olympics on February 17, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Victoria Carl menar att Karlsson framför allt har vissa bekymmer med sin stakning.

– Hon stakar kort och ofta, men inte så hårt. Jag tar färre stavtag men har mer kraft i varje tag. Jag hoppas kunna få prata mer med henne om detta, säger Carl.

LÄS MER: Stina Nilssons ord – avslöjar samtalen med stjärnorna som vill gå i svenskans fotspår: ”Är man sugen så, kör”